#SCHOOLKEUZE
Een middelbare school uitkiezen is heel moeilijk? Of toch niet?
Hoe denken leerlingen nu over hun keuze voor het Kandinsky College?
door Ans Kieskamp
Sem
Denk eens terug aan je tijd in groep 8. Vond je het lastig om een school te kiezen? Wat maakte dat je voor Kandinsky koos?
Voor Sem Thijssen uit V3B was de keuze makkelijk, destijds aan het eind van groep 8. Het Kandinsky was dichtbij en er hing bij binnenkomst op de Open Dag meteen een goeie sfeer. Leana ten Hove uit T2A vond de keuze wel lastig. Maar ze heeft een paar jaar in het buitenland gewoond en ze vindt het fijn dat op deze school tweetalig onderwijs gegeven wordt en er kinderen zijn met een anderstalige achtergrond en cultuur. Ook Lieke Boersma uit M3B vond het concept van de tweetalige lessen heel leuk en voor haar was de keuze snel gemaakt.
Leana
Vond je de overstap van de basisschool naar deze school moeilijk? Was je snel gewend?
Riva Bonants uit T2A vond het spannend om naar de middelbare te gaan, hij kende er helemaal niemand. Maar gelukkig was hij snel gewend en kreeg hij vrienden. Datzelfde geldt voor Sem. Het huiswerk wordt ook langzaam opgebouwd, het voelde niet als een schok. Leana en Riva vinden wel dat er in het begin veel op je afkomt, dat komt ook omdat ze in een tweetalige klas zitten. Je moet wennen aan het vele Engels en je moet je weg vinden, dat viel in het begin niet mee. Lieke ging samen met veel vrienden en vriendinnen naar deze school, dus voelde ze zich snel op haar gemak. Wel miste ze de docent uit groep 8.
Zou je nu nog steeds voor onze school kiezen?
Sem: Ja, het is hier fijn. Docenten zijn aardig en ik kan het goed vinden met iedereen. Iedereen eigenlijk wel met iedereen. Riva heeft ook geen spijt van zijn keuze. Hij voelt zich thuis op het Kandinsky. Leana twijfelt een beetje. Ze heeft hier wel fijne vriendinnen, maar toch… Ze baalt dat door Corona reizen niet zijn doorgegaan. Lieke denkt dat het Kandinsky goede leermethodes heeft en een plek is waar iedereen zich thuis kan voelen. Je past altijd wel ergens bij, omdat er zoveel verschillende leerlingen en leerwegen zijn.
Riva
Ken je leeftijdsgenoten die op een andere middelbare school in Nijmegen zitten? Zie je verschillen?
Sem kent zeker leeftijdsgenoten op andere scholen, maar gelukkig praten ze nooit over school. Volgens Riva hebben vrienden op een andere school meer huiswerk en is het daar minder gezellig dan op deze school. En een van Liekes beste vriendinnen zit op het Citadel College. Deze school zou niet iets voor haar zijn, omdat ze een andere leermethode kennen.
Lieke
Kun je 1 punt noemen waar we op school echt iets aan zouden moeten doen? Of heb je een andere wens?
Sem heeft liever een extra toetsweek dan veel toetsen én gewoon les. Riva, Leana en Lieke zijn eensgezind: minder lange dagen! Lieke geeft als toelichting dat zestig minuten les wel lang is, de laatste 10 minuten wordt eigenlijk niet zoveel meer gedaan. Het zorgt ervoor dat leerlingen aan het eind van de dag moe zijn en niet veel meer leren.
Wat vind jij sterke punten van onze school? Waar word je blij van?
Volgens Sem heeft de school veel kleur en zijn de pauzes niet al te druk. Riva vindt dat er leuke activiteiten georganiseerd worden en er naar je geluisterd wordt. Ook Lieke vindt dat er aandacht is voor het welzijn en de mentale gezondheid van kinderen. En als het met iemand niet gaat, er naar een oplossing wordt gezocht. Dat er veel aandacht aan de lhbtiq+ wordt besteed, vindt ze ook een pluspunt. Leana noemt de uitwisselingen die eindelijk weer door kunnen gaan.