#LIFESCIENCE
De wereldburger, beter weten over eten
door Don Willems
In activiteitenweek 1 waarin het thema Life Science centraal stond, hebben vier derde klassen (h3a, h3b, v3a en v3b) zich beziggehouden met de wereldburger, hét ideale plantaardige vleesalternatief.
Gastsprekers
Onze leerlingen werden aan het begin van de week geïnspireerd door een aantal gastsprekers. Sanne van Geel van de opleiding Food & Business van de HAN vertelde over de invloed van voeding op de gezondheid. Leerlingen werden aan het denken gezet door twee varianten van ontbijtkoek met elkaar te vergelijken. Er werd een koppeling gemaakt naar mogelijke beroepen en taken en waar je na de studie terecht zou kunnen komen.
Jeroen Gansekoele, kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, heeft de leerlingen vervolgens meegenomen in het verhaal van het inmiddels met twee Michelin-sterren bekroonde restaurant. “We vinden het niet alleen belangrijk wát er op je bord ligt, maar ook wáár het vandaan komt”. De leerlingen hebben geleerd over ingrediënten uit de natuur, het voedselbos, de botanische keuken en verschillende gerechten.
Kiezen uit zeven hoofdingrediënten
Op basis van één hoofdingrediënt moesten de leerlingen een recept samenstellen. De leerlingen konden kiezen uit kikkererwten, paddenstoelen, tempeh, seitan, tofu, zwarte bonen of rode bieten. Uiteraard werden de boodschappen door de leerlingen zelf gedaan.
Workshop opmaken receptpagina
Voordat de burgers werden bereid, kregen de leerlingen een workshop over het opmaken van een receptpagina. De leerlingen hebben nagedacht over een pakkende titel en over de indeling van de receptpagina. Ook kregen de leerlingen uitleg over de basisprincipes van voedselfotografie. Er werd geoefend met belichting en stukken fruit.
Bezoek voedselbos ‘Werelds’
Op woensdag hebben de leerlingen uit klas v3a en v3b een bezoek gebracht aan voedselbos ‘Werelds’ in Malden. De leerlingen hebben geleerd over het beheer en nut van een voedselbos en hebben gekeken welke verschillende soorten planten er groeien. Er kon zelfs geproefd worden.
Bereiden van de wereldburgers
Op donderdag was het tijd om de wereldburgers te bereiden en te beoordelen. Onder begeleiding van Jeroen Gansekoele werd er druk gesneden, gemixt, gekookt en gebakken. Het was erg handig om van de professionele keuken op de Hatertseweg gebruik te kunnen maken. We hebben verrassend lekkere creaties mogen proeven!
We kijken terug op een geslaagde week waarin de thema’s voeding, natuur, duurzaamheid, gezondheid en klimaat van Life Science uitgebreid aan bod kwamen.