#BIJZONDER
Bevallingen, flesjes geven en knuffelen
Leerlingen brengen veel tijd door op school of met het maken van huiswerk. Gelukkig hebben ze ook nog een leven na school, dat veelal bestaat uit sporten, bijbaantjes en chillen. Maar er zijn ook leerlingen, zoals Saar, die haar tijd besteedt aan iets bijzonders. Ze vertelt erover in deze rubriek.
door Atie le Sage
‘Ik kan me niet meer voorstellen zonder schapen te zijn’
Wie ben je en in welke klas zit je?
Saar Bos, b2d.
Ik heb gehoord dat jullie heel veel schapen hebben. Wil je daar iets over vertellen?
Mijn vader is circa 7 jaar geleden schaapsherder geworden. We woonden toen nog in Cuijk, maar de stallen voor de schapen zijn in Milsbeek. Daarom zijn we naar Milsbeek verhuisd, van een rijtjeshuis naar een vrijstaande boerderij. Dat is veel leuker, omdat je gewoon kunt doen wat je wilt. Niemand let op je.
Hoeveel schapen hebben jullie?
Circa 900. Mijn vader trekt met de schapen rond. Hij loopt bijvoorbeeld naar Nijmegen of op de Mookerhei en dan helpen we soms de schapen over te zetten. Hij loopt niet met alle schapen tegelijk. Hij heeft verschillende werknemers en die hebben allemaal een eigen kudde. Sommige schapen blijven op stal, (en) andere zijn dan buiten en dat wisselen we een beetje af.
Hoe doen jullie dat met de schapen als jullie op vakantie gaan?
We gaan niet heel vaak op vakantie en als we gaan, dan zorgen de andere werknemers voor de schapen en mijn opa ook, die woont naast ons.
Blijft je vader ’s nachts bij de kudde?
Nee, mijn vader komt iedere avond naar huis. Met netten bouwen we vakken en daar kunnen de schapen dan een weekend of midweekje staan. Daarna gaan ze weer naar de volgende plek. Verzoeken om te grazen krijgen we van Staatbosbeheer en Natuurmomenten.
We hebben zes bordercollies. Mijn vader traint de honden zelf en de honden trainen elkaar weer en we bedenken met ons gezin de namen. We hebben nu Wodan, Lena, Rocky, Messel, Doortje en Iwan.
Wanneer is het lammetjestijd?
Dit jaar kwam 30 januari het eerste lammetje en maandag 20 maart is het laatste lammetje geboren. Ik ben al heel vaak bij de geboortes van lammetjes geweest. In het begin vond ik het een beetje eng, maar nu vind ik het heel leuk. Vorig jaar hadden we veel eenlingen, maar dit jaar hebben we veel tweelingen gekregen en ook drie schapen met drielingen. Dit seizoen hebben we ongeveer vijfhonderd lammetjes gekregen, dus het was heel druk.
Help jij mee?
Ja, als er fleslammetjes zijn, dan geef ik de flesjes. En als mijn vader het heel druk heeft, dan help ik hem mee met voer geven. Ik neem de lammetjes ook mee naar huis en knuffel heel veel met ze. Lammetjes krijgen de fles bijvoorbeeld als de moeder is overleden, ziek is, de melk niet goed is of het lammetjes verstoten is. Dit jaar hadden we ongeveer 30 fleslammetjes.
Ook help ik mijn vader met het overzetten van de schapen van het ene vak naar het andere vak.
Doen jullie iets met de wol van de schapen?
Ja, mijn oom en tante vilten alle wol als de schapen geschoren zijn en maken daar hele mooie dingen van en mijn opa en oma helpen daar ook bij.
Hoe vind je het dat jullie schapen hebben?
Leuk! Het is iets bijzonders wat niet iedereen heeft. Het is vooral heel leuk in de lammetjesperiode. Ik zou me niet meer kunnen voorstellen om zonder schapen te zijn. In de lammetjesperiode ga ik uit school gelijk kijken of er nog bevallingen zijn en/of er nog fleslammetjes zijn. Ik wil ze dan gelijk een flesje geven of kijken of ik mijn vader kan helpen.
Naast de schapen hebben we nog een varkentje, twee konijnen, kittens, poezen en kippen. Ik neem mijn vriendinnen best wel vaak mee naar huis, die vinden het allemaal net als ik heel erg leuk!