#GESLAAGD

Plezier hebben
is wat ik iedereen wil adviseren

Maaike den Boer verlaat de school na een gespreid vwo-examen

Maaike den Boer (18) loopt voor een van de laatste keren door de school, vertrouwd als altijd, maar met de wetenschap dat het binnenkort voorgoed voorbij is nu ze haar vwo-diploma heeft. Geroutineerd vraagt ze of lokaal 34 open mag en gaat aan een tafeltje zitten. Zeven jaar kwam ze bijna dagelijks in dit gebouw. Tijd om terug te blikken. En vooruit te kijken.

‘De eerste schooldag kan ik me nog goed herinneren. Ik was vanuit Malden komen fietsen, waar ik sinds mijn tweede woon en ook op de basisschool heb gezeten. Mijn moeder had me weggebracht en we hadden samen mijn fiets weggezet in het fietsenhok achter, dat toen net klaar was. Nadat ik de klas had ontmoet, was ik de weg kwijt en kon mijn fiets niet vinden. Het kwam uiteindelijk goed door twee leerlingen te volgen. Nu kan ik er wel om lachen. En plezier hebben is wat ik iedereen hier op school wil adviseren.

Operatie

In december 2014 ben ik meegegaan naar Cambodja. Ik was toen net vijftien jaar, vrij jong. Eigenlijk mocht ik nog niet mee, maar het kon toen er iemand uitviel. Dat kwam goed uit, want een jaar later had ik een beenoperatie. Sinds mijn geboorte mis ik mijn rechterkuitbeen en daardoor zat er een flink lengteverschil tussen mijn benen. Op mijn achtste heb ik daar ook al een operatie voor gehad. Door de operatie aan het einde van het vierde jaar heb ik veel school gemist en uiteindelijk gespreid examen gedaan. Vorig jaar de talen, NLT en gym en dit jaar de bètavakken. De leraren zagen dat ik gemotiveerd was en gunden het me. Ik vind het fijn dat ze meedachten en dat ik zoveel begeleiding heb gekregen tijdens mijn herstel.

Reizen

Het tweetalig onderwijs sprak vooral mijn ouders aan. Zelf was ik daar niet zo mee bezig maar het is een goede keuze geweest. Op de basisschool heb ik niet veel Engels gehad en in het begin liep ik achter op mijn klasgenoten, maar in de derde kreeg ik bij de Cambridge-toets het hoogste cijfer van de klas. Ik praat nu dagelijks Engels en dat vind ik heel leuk. Na de zomer start ik met de Engelstalige studie Psychologie op de Radboud Universiteit, de enige studie die me honderd procent aanspreekt. Hopelijk kan ik tijdens de studie een half jaar naar het buitenland. Ik houd van reizen. De tripjes naar Engeland en reis naar Cambodja hebben dat zeker aangewakkerd.’<<

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!