#ESSAY
Naar Shakespeares Romeo en Julia van het Nationale Theater
Door Merel Pernot, v5a
Verplicht met school naar de schouwburg. De meeste leerlingen denken dat het een voorstelling met veel slaapverwekkende filosofische monologen zal zijn. Die mensen waren 16 oktober aangenaam verrast. Toen gingen 73 leerlingen uit vwo 5 naar de schouwburg in Nijmegen om naar Romeo en Julia van het Nationale Theater te gaan.
Romeo en Julia 2.0
Als je de namen Romeo en Julia hoort denken veel mensen snel aan de klassieker van Shakespeare, oud, traag. Maar wat als je dat stuk in een modern jasje steekt? Als je actuele thema’s zoals klimaatverandering, migratie, vrijheid en feminisme toevoegt? En hoe verandert de emotie achter het verhaal als je voor de dans naar invloeden uit Bollywood en Hiphop grijpt? Daar kom je allemaal achter in de nieuwe versie van het Nationale Theater!
Tijdens de show wordt er aandachtig geluisterd naar de monologen, gelachen om de subtiele grappen van bijvoorbeeld Ginny en met open mond gekeken naar de verschillende dansstijlen. De dans gaf ook een extra emotie aan sommige scènes. Een goed voorbeeld hiervan is de sterfscene van Benvolio, waar de dans duidelijk laat zien hoe heftig hij gemist zal worden door zijn vrienden en het publiek.
In de pauze worden de verschillende meningen over de karakters besproken onder genot van een drankje. Is Romeo een romanticus of een egoïst die zich vasthoudt aan oude tradities? Is Julia op zoek naar vrijheid en wil ze losbreken uit de oude rolpatronen die er bestaan binnen de familie Montague en Capuletti of is ze gewoon niet verliefd op Romeo?
foto: Bas de Brouwer
foto: Bas de Brouwer
Shakespeariaanse thema's van nu
In de voorstelling zitten veel maatschappelijke thema’s zoals klimaatverandering, de doorbreking van traditionele rolpatronen en vrijheid verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de voorstelling herkenbaar is en mensen meeleven met de personages. Zo zullen sommigen zich mogelijk kunnen verplaatsen in het doorzettingsvermogen van Romeo en zijn drang om alles te doen om de eenheid van de familie te redden. Anderen zullen zich juist meer herkennen in de zelfstandige Julia, die graag zichzelf en de wereld achter het water wil gaan ontdekken en twijfelt over wat anderen zullen denken als zij haar van traditie afwijkende gevoelens uitspreekt.
Kortom, Romeo en Julia is een prachtige voorstelling. Er zitten veel verschillende soorten dans in verwerkt, wat erg gaaf is om te zien! Ook zorgt de toevoeging van maatschappelijke thema’s voor herkenbare situaties. Wel duurde de voorstelling bijna drie uur, waardoor de aandacht van sommigen leerlingen af en toe niet meer volledig op de acteurs en de voorstelling gericht was. Al met al hebben de leerlingen een erg leuke avond gehad!