#BIJZONDER
Veerkracht trainen op de tatami
Fleur judoot op hoog niveau in binnen- en buitenland
Door Atie le Sage
Leerlingen brengen veel tijd door op school of met het maken van huiswerk. Gelukkig hebben ze ook nog een leven na school, dat veelal bestaat uit sporten, bijbaantjes en chillen. Maar er zijn ook leerlingen zoals Fleur. Zij besteedt haar tijd aan iets bijzonders, namelijk aan hoog competitief judo. Ze vertelt erover in deze rubriek.
Hoe heet je en in welke klas zit je?
Ik ben Fleur Ballering en ik zit in klas t3f.
Ik heb gehoord dat je iets bijzonders doet. Wil je daar iets over vertellen?
Ik doe aan hoog competitief judo met wedstrijden in het binnen- en buitenland. Deze wedstrijden zijn vaak na school. Voor trainingen krijg ik vrijstelling van school, want ik train vaak dagelijks. Zo heb ik bijvoorbeeld vanochtend al getraind van 7.45-9.45 uur en vanavond train ik weer anderhalf uur. Afhankelijk van waar ik in het wedstrijdseizoen zit, heb ik in het weekend extra trainingen of wedstrijden.
Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan judoën?
Mijn broer deed al aan judo en ik ben dat ook gaan doen. Als je jong start, is judo nog niet echt judo. Je begint met spelletjes doen en dat was gewoon leuk! We woonden toen nog in Uden. De club had een vrij kleine wedstrijdgroep, daardoor wonnen mijn broer en ik best veel en zijn we aan wedstrijden gaan deelnemen. Ik was toen 7 jaar. Een jaar later haalde ik in de categorie -9 jaar zilver op een internationaal judotoernooi in België.
Je begint met regiotoernooitjes, daar zijn de niveaus nog laag. Hierna ga je nationaal en zijn de wedstrijden door heel Nederland en dan internationaal. Voor mij zijn de toernooien in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.
Vanwege het werk van mijn vader zijn we naar Nijmegen verhuisd en sporten we in de SportQube. Dat geeft ons veel meer mogelijkheden in de sport.
Voor wedstrijden bestaat een open inschrijving en word je ingedeeld in een leeftijds- en gewichtscategorie. Wat voeding betreft let ik vooral op welke proteïnes ik inneem en eet ik zo min mogelijk slechte vetten om zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen. Ik heb daarover een eetcursus gevolgd op Papendal. Bij de club kunnen een sportpsycholoog en diëtiste je begeleiden.
Zijn er dingen die je heel moeilijk vindt?
Het kan mentaal heel zwaar zijn, omdat het geen teamsport is, moet je alles alleen doen. Je teamgenoten en je coach helpen je, maar mentaal moet je het toch zelf doen!
Hoe doe je dat, mentaal sterk worden?
Ik denk dat dit iets is, wat je van kleins af aan opbouwt. Het is een contactsport en heel blessuregevoelig. Soms zakt de moed me, door blessures, wel eens in mijn schoenen. Ik denk dat het voor een groot deel discipline is, waardoor je mentaal sterk wordt. Een lange tijd was ik wel heel erg klaar met alle blessures, maar nog niet met de sport. Uiteindelijk moet je daar dan gewoon doorheen.
Het is veel trainen én school. Om dat te kunnen combineren is het hard werken en goed plannen. In gelimiteerde tijd moet ik mijn huiswerk maken en toetsen leren.
Word je begeleid?
Mijn ouders begeleiden me veel, bijvoorbeeld met rijden naar wedstrijden. En financieel staan ze achter me, want toernooien kunnen aardig wat kosten. Ze investeren veel in hoe het met me gaat en in de sport. Bij een wedstrijd komt altijd iemand kijken.
Wat school betreft gaan ze ervan uit dat ik zelf zorg dat het goed komt en als het echt niet lukt, dan helpen ze me. Ik wil sporten en school combineren, dus ze willen dat ik daar zelf verantwoordelijk voor ben en dat ik er dan ook mijn tijd in moet steken.
Ondanks dat Kandinsky College geen LOOT-school is, werkt school erg mee. Ik heb bewust voor Kandinsky gekozen omdat ik graag tweetalig wilde doen. Ook kende ik andere leerlingen die aan topsport doen en daar hier op school goede ervaringen mee hadden.
Wat zou je nog graag willen doen, wat je nog niet echt durft?
Ik ga volgend jaar door naar een nieuwe leeftijdscategorie, de -18 jaar, dus dan ben ik echt de jongste. Ik heb me dit jaar al gekwalificeerd voor de Nederlandse kampioenschappen onder de 18 jaar. Ik denk dat het mooi zou zijn als ik kan groeien in de -18 jaar en ik net als mijn broer over een paar jaar in TeamNL kan zitten.
Wat moet je daar voor doen?
Het is echt heel veel trainen, kijken hoe een ander traint en dan oefenen om zo’n tegenstander te kunnen uitschakelen. Verder ga ik veel ervaring opdoen bij de ouderen. De regels bij -18 jaar zijn heel anders, dus daar moet ik mentaal aan wennen en natuurlijk ook fysiek sterker worden. Dat is niet alleen een doel voor nu, maar voor altijd.
Raad je anderen aan om te gaan judoën?
Als je jong begint wel. En je moet hard willen werken. Mijn trainingen nemen in de toekomst alleen maar toe. Ik train nu ook op Papendal. Je moet bereid zijn om snel op te bouwen, soms korte nachten te hebben om dingen af te krijgen en een geminimaliseerd sociaal leven te hebben.
Zie je dat als een offer?
Nee, ik kies daar ook voor. En het gaat heel prima als je goede vrienden hebt die je supporten. Ik ben door judo niet per se zelfverzekerder geworden in de stad of zo. Wél heb ik door judo veel eigenschappen en vaardigheden geleerd: ik ben heel zelfstandig en heb veel discipline. Dit neem ik de rest van mijn leven mee.