#EXAMENS


Help! Het is examentijd!

Tips om er doorheen te komen

door Sophie Wolf (v4c)

De eindexamentijd is altijd ontzettend stressvol. Er zijn verschillende manieren hoe je je er op kan voorbereiden.

Hier zijn een paar tips van leerlingen die er nu doorheen gaan.

De voorbereiding van… Merel Rugebregt (mavo 4)

"Wat ik doe qua voorbereiding van examens is altijd anders. Ik probeer het zo gevarieerd mogelijk te doen, zodat het niet saai wordt. Ik kijk bijvoorbeeld filmpjes online (vooral voor geschiedenis) en maak oefenopdrachten.

Ook oefen ik met examenblad.nl, want daar kun je examens van voorgaande jaren maken en kijken hoe dat allemaal in elkaar zit. Samenvattingen maken doe ik soms ook, maar ik vind dat oefenen het meest effectief is als je iets echt wil begrijpen. Je kunt daarna ook nakijken en zien wat je fout en goed hebt gedaan – zodat je minder tijd besteedt aan dat waar je al goed in bent en meer aan waar je slecht in bent. Ik herinner me dingen altijd beter als ik ze hardop zeg of als ik ze opschrijf. Dan gebruik je namelijk vaker je brein – door te lezen, het op te zeggen en het op te schrijven. Ik vind het ook fijn om overhoord te worden en zelf te overhoren, daar leer je ook veel van! Bovendien is het ook wel een beetje gezelliger, met een vriendin."

“Ik herinner me dingen altijd beter als ik ze hardop zeg of als ik ze opschrijf.”

De voorbereiding van… Noa Kremers (vwo 6)

"Wat velen zich bij het eindexamenjaar wel kunnen voorstellen, is dat het stressvol kan zijn. De centrale examens zijn nog niet eens begonnen en ik voel een flinke druk op mijn schouders. V6 is erg druk en ik lijk alleen tijd te hebben voor toetsen, projecten en werk. Al mijn huiswerk maken gaat niet lukken, ik moet keuzes maken. Hoewel het in de eerste jaren erg belangrijk was om huiswerk te maken, is het in het eindexamenjaar vooral belangrijk om opdrachten uit examenbundels te maken. Ik leer dit jaar om veel te leren in korte tijd: efficiënt leren.


De leerkrachten gaan snel door de leerstof en het kan erg chaotisch zijn in het eindexamenjaar. Het lijkt soms onmogelijk te plannen, te leren en daarnaast nog tijd te maken voor jezelf. Toch is het allerbelangrijkste te plannen, hoe cliché dat ook klinkt. Het helpt de chaos een beetje te controleren en kan de stress verminderen. Ik maak vaak planningen waar ik mij niet aan houd, of ik negeer ze gelijk. Toch helpt het mij alles op een rijtje te zetten.


Ook is het zaak om alleen de belangrijke dingen te leren, want je kan niet 20 boeken uit je hoofd leren. Focus dus niet te veel op de theorie, maar vooral op de manier waarop je het beste antwoord kan geven op vragen. Oefen vooral veel. Naast alle stress en tijdsnood en lange avonden vol mental breakdowns, kan het eindexamenjaar ook best leuk zijn. Je leert de mensen in je klassen waarderen, zelfs degene met wie je nooit praat, en je weet dat jullie allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Hoewel ik dacht dat ik niet snel genoeg van de middelbare af kan zijn, merk ik nu toch dat ik sommige dingen wel ga missen. Het iedereen in de klas bij naam kennen. Het lachen met iemand met wie je nog nooit hebt gepraat. Het samen staan in de pauzes met je vrienden (want er is geen plek om te zitten). Het samen giechelen in de les. Of voor de toets nog even elkaar het een of ander binas-lifehackje leren. En het gezellige samen lopen naar de bus, een knuffel geven. ‘Dag, tot morgen.’”

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!