#REISVERSLAG
Een beter begrip voor wat mensen meemaakten
Met V3 op reis naar... Praag!
Door Lotte Timmer
Tijdens de activiteitenweek in april zijn de leerlingen van v3a en v3b afgereisd naar de hoofdstad van Tsjechië: Praag. Deze reis stond deels in het teken van geschiedenis, en om precies te zijn, de Tweede Wereldoorlog, met onder andere een rondleiding door Theresienstadt. Ook stond de reis in het teken van het Life Science onderwerp: natuur, met een wandeling over rotspartijen met schitterende uitzichten.
Maandag 22 april
Iedereen staat om 5:45 uur bepakt en bezakt klaar om te vertrekken en is er nog een lange busreis te gaan. Rond 18:00 uur komt de bus aan op de bestemming van die dag in Děčín, Tsjechië, waar de eerste overnachting plaatsvindt.
Dinsdag 23 april
Deze dag staat een wandeling over de rotsen van Tisá op het programma. Het is een beschermd natuurgebied in het Elbezansteengebergte en een paradijs voor toeristen en klimmers met 113 geregistreerde klimroutes. Na de wandeling rijdt de bus door naar Theresienstadt, waar ze een indrukwekkend bezoek brengen aan het kamp. Het eindpunt die dag is Praag en het hostel.
Theresienstadt
Theresienstadt is gebouwd in 1780 en tot de Tweede Wereldoorlog was het een gevangenis. Toen begon Adolf Hitler het te gebruiken als een concentratiekamp. Theresienstadt was een doorvoerkamp, wat betekent dat mensen vanuit daar werden doorgestuurd naar werk- en vernietigingskampen, zoals Auschwitz. Ook was Theresienstadt een modelkamp, dus de Duitsers lieten met dit kamp zien dat ze goed voor de mensen zorgden. Om dezelfde reden heeft Adolf Hitler een propaganda video op laten nemen in Theresienstadt.
Toen de leerlingen het kamp binnen liepen, werden ze steeds stiller. Ze waren aandachtig aan het luisteren als er iets werd verteld. Ook keken ze geïnteresseerd rond als dat kon. Enkele leerlingen vertelden dat ze het belangrijk vinden dat scholieren concentratiekampen bezoeken. Ze vinden dat mensen niet mogen vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en dat ze door deze plekken beter begrijpen wat mensen meemaakten.
[...] Ze vinden dat mensen niet mogen vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en dat ze door deze plekken beter begrijpen wat mensen meemaakten.
Woensdag 24 april
Vandaag wordt de Praagse burcht bezocht. De Praagse burcht bestaat uit verschillende paleizen en kerken. Na dit bezoek is er even vrije tijd om door Praag te lopen en verschillende dingen te bekijken. Na de vrije tijd verzamelt de groep zich in de Joodse wijk voor een rondleiding en keert iedereen terug in de hostel.
Op de laatste dag van de reis bezoeken de klassen het Museum van het Communisme. Dit keer werd de rondleiding gegeven door de eigen begeleiders. Als vrij programma was dit keer de keuze tussen: eigen in te vullen tijd, de Astronomische Klok bezoeken, of de Petřín Uitkijktoren beklimmen.
De Astronomische klok is een klok in Praag, die verschillende dingen weergeeft. Het geeft bijvoorbeeld de stand van de zon, maan en de sterrenbeelden weer. Dit is een bijzonder schouwspel, omdat het ieder uur aangeeft met bewegende figuren.
De Petřín Uitkijktoren lijkt op de Eiffeltoren uit Parijs. En als je deze toren beklimt, heb je een prachtig uitzicht over Praag.
Na al deze avonturen is het tijd voor de terugreis naar Nederland met onderweg nog een diner in Duitsland. Hierna is het nog de hele nacht doorrijden. Rond 6:30 uur rijdt de bus de parkeerplaats bij school op en is deze indrukwekkende en mooie reis voorbij.