Beeld: Duncan de Fey
#LIFESCIENCE
Life Science in de praktijk
Fijnstof meten met de snuffelfiets
Door Sandra Schneider
Hoe schoon is de lucht die je inademt op je fietsroute naar school? Leerlingen uit verschillende leerjaren onderzoeken dit met behulp van een blauw meetkastje dat ze op hun fiets hebben gemonteerd. In dat kastje zitten sensoren die meten hoeveel fijnstof er in de lucht zit. De leerlingen doen mee aan het ‘snuffelfiets’-project van GLOBE Nederland en helpen wetenschappers en de gemeente Nijmegen met het verzamelen van heel veel metingen, gewoon tijdens hun fietstochtjes tussen thuis en school.
Biologiedocent Iris Bakker en TOA-in-opleiding Rik Wouters begeleiden de leerlingen uit klas v3a bij hun onderzoek.
Beeld: Duncan de Fey
Iris: Fijnstof bestaat uit microscopisch kleine deeltjes in de lucht. De deeltjes worden uitgestoten door verkeer, fabrieken en door de landbouw. Fijnstof heeft invloed op de luchtkwaliteit. Het komt in de longen van mensen en dieren terecht en zorgt daar voor problemen. Ook voor het plantleven is fijnstof slecht, doordat de deeltjes neerslaan en de bladeren aantasten.
Rik: Een van mijn stageopdrachten was om een practicum voor leerlingen te maken en dit uit te proberen in een klas. Ik heb samen met de leerlingen onderzoeksvragen bedacht. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen de ochtend en de middag, in de hoeveelheid fijnstof die je meet. Ze moesten ook onderling vergelijken. Het was echt een openbaring voor de leerlingen, om te zien dat op sommige routes de luchtkwaliteit veel slechter is.
Iris: Op een mistige dag is er veel meer fijnstof, de deeltjes blijven dan langer hangen. Ook houtstook zorgt voor extra veel fijnstof. Dat zien de leerlingen allemaal terug in hun metingen
Liene Driessen uit havo 5:
Mijn profielwerkstuk (PWS) gaat over luchtkwaliteit. Met de snuffelfiets onderzoek ik de luchtkwaliteit op twee verschillende routes tussen mijn huis en school, een drukke autoweg en een bosweg. Welke is het gezondste? Langs de drukke weg is bijna altijd een veel hogere fijnstofconcentratie dan langs de bosweg. Het is een heel leuk project, elke leerling kan in zijn eigen omgeving kijken hoe slecht de luchtkwaliteit is. Dat verschilt natuurlijk ook, of je midden in Amsterdam woont of zoals ik in Groesbeek. Ik denk dat het supervet is om zelf te kunnen zien hoeveel fijnstof er is op de plek waar je fietst.
Beeld: Duncan de Fey
Beeld: Duncan de Fey
De metingen van de leerlingen komen automatisch op een website terecht en zijn openbaar (knowyourair.net). Iedereen kan er dus onderzoek mee doen. Er gaan nog veel meer leerlingen, van wel 70 middelbare scholen in Nederland, meedoen met dit project. In november was er een feestelijke middag op onze school, om dit landelijke project te lanceren. Liene mocht daar een presentatie geven en werd geïnterviewd door de aanwezige journalisten. Klas v3a was er ook bij. Een aantal leerlingen liet tijdens een fietstochtje rondom school aan de Nijmeegse wethouder en de journalisten zien hoe het werkt.
Check hier de twee mooie filmpjes van die middag! Scholieren meten luchtkwalititeit met snuffelfiets || RN7 REGIONIEUWS en Kick off Snuffelfiets 26 november 2024