#NIEUWS


Hoe dan?

Samen sterk voor een schoner milieu

Door Senyre Wijnen, v6

Milieuvervuiling is slecht voor onze wereld. Jaja denk je, dat hoor ik dagelijks, dat snap ik nu wel. Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet, is dat het ons ook nog bakken met geld kost en veel mensenlevens eist. Ook zul je waarschijnlijk denken aan het 'in mijn eentje kan ik toch niks veranderen'-concept. Maar daar bied ik nu juist een oplossing voor!

Onderzoek

Een onderzoek van The Lancet, een wetenschappelijk tijdschrift uit Groot-Brittannië, waar veel onderzoekers aan hebben meegewerkt, toonde in 2017 al aan dat de vervuiling van lucht, water en bodem onze wereld ongeveer 4,6 biljoen dollar kost. Deze kosten hebben betrekking op 2015 en zullen in de tussentijd dus waarschijnlijk behoorlijk gestegen zijn. Alsof deze grote bedragen nog niet genoeg waren om het vuur in je te laten ontbranden, blijkt het ook zo dat milieuvervuiling vele levens kost. Het onderzoek stelt dat er jaarlijks 9 miljoen doden zijn door milieuvervuiling. Vooral chemische vervuiling is hier dan de oorzaak van. Hiernaast is milieuvervuiling een grote oorzaak van het broeikaseffect en wordt het ecosysteem van de wereld aangetast door alle vervuiling, wat volgens sommige wetenschappers tot het einde van een leefbare aarde zou kunnen zorgen.

Hoe dan?

Maar wat kan ik doen, vraag je je misschien af. Hoe dan? Daarop zeg ik: open je laptop, telefoon of de krant. De media staat vol met wat jij als individu kan bijdragen. Wat interessanter is, of wat ik wil belichten, is wat de school kan doen en wat wij als leerlingen op deze school kunnen bijdragen. We weten allemaal dat grotere bedrijven en organisaties meer invloed kunnen uitoefenen. Laten we ons nou toevallig dagelijks bevinden in een best groot gebouw met best veel mensen. Want er zijn goede verbeteringen, maar er valt nog steeds veel te veranderen.

Papier

Ten eerste, het papiergebruik. Eenmalig gebruikte hand-outs, geprinte boekjes, periodeplanners, oefenopgaves en krantenartikelen zijn simpelweg vaak niet meer nodig. Zeg nou zelf, dat krantenartikel wat je met de klas moest lezen, had je stiekem ook wel van het bord of een laptop kunnen lezen. Naast dat het onnodig geld kost, draagt dit bij aan de broeikasgasuitstoot van onze school. Papier is zeer vervuilend, gerecycled of niet.

Energie

Ten tweede, het energieverbruik. Dat de laptops opgeladen moeten worden en dat er licht en werkende digiborden moeten zijn, snap ik. Echter, het feit dat de wc-lampen bijna altijd aanstaan, er twee keer zo veel lampen als nodig in de gangen hangen, de digiborden aan blijven als ze niet worden gebruikt en er vaak lampen in lokalen aanstaan als er maar één persoon in zit, snap ik niet. Wat hier bijvoorbeeld ook bij zou kunnen helpen is het gebruik van sensoren voor de lampen en meer zonnepanelen op het dak.

Afval

Afval

Ten derde, het afval. Het afval op school wordt niet gescheiden, dat is een probleem wat grotendeels bij de leerlingen zelf ligt. Ook al staan er verschillende bakken voor papier en overig afval in de klaslokalen en staan er speciale zakken voor het plastic in de aula, leerlingen weigeren om hun afval in de desbetreffende bakken te gooien. Is het nou echt zo moeilijk om het in de rechterbak in plaats van de linker te gooien?

Vliegen

Ten vierde, het vliegen. Wereldburgerschap is zeker belangrijk en ik vind het goed dat de school zo veel verschillende reizen aan de leerlingen biedt. Het blijft echter wel zo dat vliegen erg vervuilend is en dus iets minder past binnen een school die ernaar streeft klimaatvriendelijk te zijn.

“De media staat vol met wat jij als individu kan bijdragen. Wat interessanter is, of wat ik wil belichten, is wat de school kan doen en wat wij als leerlingen op deze school kunnen bijdragen.”

Kantine

Ten vijfde, de kantine. Honderden broodjes verpakt in plastic per week, niet heel erg zuinig. Bij het kopen van de warme producten zonder plastic verpakking ontkom je echter nog steeds niet aan verspilling van papier of plastic. Er wordt bijna altijd een servetje of bordje bij gegeven. Heel handig, maar niet zo goed voor het milieu. Probeer je brood thuis te smeren en in een broodtrommel mee te nemen, het is ook nog eens goed voor je portemonnee!

Tot slot

Elkaar aanspreken op ons gedrag met betrekking op milieuvervuiling is belangrijk. Zo kunnen we namelijk met z'n allen verbetering teweegbrengen.
Help jij ook mee?

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!