
#LIFESCIENCE
Life Science in de praktijk
Vierduizend nieuwe plantjes!
Emma en Noa (beeld: Mich Fesenmeier)

Door Sandra Schneider
Op dinsdag 25 februari hebben de leerlingen van de klassen b1c en b1d keihard gewerkt om zo veel mogelijk plantjes aan te planten in de borders van de Kandinskytuin. Het ontwerp van deze tuin is geïnspireerd op de schilderijen van Wassily Kandinsky, met geometrische vormen en heel veel kleur. Katinka Schlette en Teun Rözer (van Vergroen Stadsvoedselbossen) hebben verschillende ideeën uit de ontwerpworkshop met personeel en leerlingen verwerkt in het definitieve plan. Er komt ook een mooie rolstoeltoegankelijke wilgenhut en de borders worden met elkaar verbonden door een felgekleurde zigzaglijn. De plantjes zijn voornamelijk inheems en zullen veel vogels, vlinders en andere insecten aantrekken. Goed voor de biodiversiteit dus en helemaal passend binnen het Life Science profiel van onze school.

Schetsontwerp: Vergroen

Sven en Jasper
Goed begin is het halve werk
In de week voorafgaand aan de plantdag hebben Katinka en Teun alles voorbereid, door de borders te bewerken en de nog bruikbare oude planten elders op het terrein te planten. De ongeveer 4000 nieuwe plantjes werden op de juiste plekken klaargezet voor de leerlingen.
Op de dag zelf stortten de leerlingen zich vol overgave op het planten van al die plantjes. Katinka en Teun hadden voor een heleboel schepjes en tuinhandschoenen gezorgd en voor prijsjes voor het snelste duo, de mooiste border, het netste stukje tuin, en uiteindelijk voor iedereen. De meeste leerlingen vonden het geen probleem om lekker vies te worden (gelukkig waren ze erop gekleed), het zonnetje scheen en de voorspelde regen bleef uit. De sapjes en chips die halverwege door de conciërges werden gebracht, vielen in goede aarde.
Handen uit de mouwen
Indy (b1d) had een oplossing bedacht voor het probleem dat de net geplante miniplantjes makkelijk vertrapt werden bij het verder werken. Ze zette de lege potjes steeds over de plantjes heen, zodat je ze makkelijk kon ontwijken. Dit fantastische idee nemen Teun en Katinka mee naar volgende projecten.
Kirsten en Thule (b1d) waren ook lekker bezig en bedachten dat ze eigenlijk wel een bedrijfje konden beginnen met plantjes en tuinwerkzaamheden.
Sven en Jasper (b1d) namen hun werk heel serieus en vroegen zich bij elk plantje af of het wel diep genoeg was geplant en of het wel precies op de goede plek stond. Ze vonden het best leuk om dit werk te doen, maar waren bang dat de borders pas echt mooi zouden zijn over 5 jaar, als ze al van school zijn.
Heba en Zahra (havo 5) kwamen tijdens hun pauze even kijken en wilden zelf ook wel de handen uit de mouwen steken.
Heba en Zahra

Twee weken later sprak ik Emma en Noa, Kandinsky-ambassadeurs uit b1c, over de plantdag en over hoe de tuin geworden is.
Emma en Noa: Het was leuk om een keer buiten aan de slag te mogen in plaats van de hele dag op een stoel in een klaslokaal. Eigenlijk net als in de Kandinskyweek, toen we ook veel buiten waren. Het was handig dat de plantjes al klaar stonden, anders hadden we geen flauw idee gehad wat waar moest.
Emma: De meeste leerlingen dachten eerst dat het stom werk was en sommigen hadden geen zin om vies te worden, maar daarna vond iedereen het wel leuk. Het was wel moeilijk want als je de plantjes te los in de grond zette, moest het opnieuw en het moest er ook netjes uitzien. We hebben hard gewerkt!
Noa: Ik vond het leuk dat je zelf groepjes mocht maken en met zijn tweeën zo’n stuk ging aanplanten. Ik ben heel benieuwd hoe het eruit ziet als alle planten bloeien. Het is leuk dat er stapstenen tussen de bloemen liggen.
Emma: Meestal komen wij niet buiten in de pauze, behalve in de zomer. Maar gisteren hebben we een deel van de zigzaglijn gelopen. We gaan ook nog kijken bij de wilgenhut.
