#BIJZONDER
De geschiedenis tot leven brengen



Door Imke Heezen en Atie le Sage
Medewerkers brengen net als leerlingen veel tijd door op school. Gelukkig hebben ze ook nog een leven na school met familie, sporten, muziek, hobby’s en chillen. Nu zijn er medewerkers die hun tijd besteden aan een wel heel bijzondere hobby, zoals Anne Tromp. Op school zorgt ze voor heerlijke broodjes en ander lekkers in de kantine. Haar vrije tijd gaat op aan haar zoontje van 2,5 jaar en aan ….. re-enactment en de bijbehorende vechtsport. Re-enactment?? Daar wilde ik meer van weten..
Wat is re-enactment?
Re-enactment is het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historische, authentieke kleding van en met materialen van toen. Sneakers van nu zijn dus een no-go! Er wordt gekookt op vuur met ingrediënten en in pannen van materialen die toen voorhanden waren. Alles wordt bepaald op basis van historische vondsten en hoe de vechtmaterialen (schilden, bijlen, messen, zwaarden, speren) gebruikt werden.
Re-enacters doen dit in groepsverband rondom een gekozen tijdperk. Dit kan zijn de Tweede Wereldoorlog, de Romeinen etc. Anne zit bij een groep die de Vikingen als tijdperk heeft tussen 793 en 1066 na Christus.
Voor Anne is het een manier van leven en probeert ze het thuis ook zoveel mogelijk door te voeren. En, waar het kan, probeert ze de Nine Noble Virtues van de Vikingen toe te passen.
Re-enactment en vechtsport, hoe zit dat?
‘Ik zie het als twee delen die samen een geheel vormen. Je hebt het stukje re-enactment, levende geschiedenis, dus op een evenement in een kampement met alleen maar historische tenten en koken op een historische manier met historische ingrediënten.
Maar je hebt ook het stukje sport, dat is dus de vechtsport.
Het vechten gebeurt met botte stalen wapens, zoals zwaarden en speren. Het vechten kan wel gevaarlijk zijn, maar er zijn veiligheidsafspraken over waar je wel en niet geraakt mag worden. Zo mag je niet geraakt worden vanaf de T-shirtrand naar boven, van de ellebogen tot aan de vingertoppen en vanaf de knieën tot aan de tenen. Voor mij is het vechten, ik noem het krijgskunst, het belangrijkst.’
Waarom is dat voor jou belangrijk? En wat brengt het je in je dagelijks leven?
‘Het vechten geeft me rust. De hele week ben ik een beetje hyper. Na een training ben ik weer helemaal Zen. Het geeft me verbroedering en een gevoel van erbij horen.
Het is een intense sport: je moet alert zijn, jezelf goed verdedigen, je maatjes in de gaten houden en communiceren. Je staat in linies en loopt op elkaar af. Het ene moment sta je vijf tegen vijf. Het volgende moment zijn vier mensen van jouw linie opeens ‘dood’, omdat ze zijn geraakt en sta je alleen tegenover vijf personen.
Je leert snel schakelen en omgaan met verschillende mensen en situaties. Daar heb ik ook hier op school en in het dagelijks leven veel aan.’
“Ik vind het zeker een aanrader als je je zelfvertrouwen wil vergroten of als je op zoek bent naar een sport of geschiedenis interessant vindt en daar iets mee wil doen.”

Wat is het doel van vechten?
‘Bij iedereen is dat winnen, behendigheid en zorgen voor je groep. Je hebt maar 1 leven, net zoals bijvoorbeeld met laser gamen, tot je met z’n allen besluit weer opnieuw te beginnen.
Tijdens een kampement is er altijd een trainings- of slagveld. Buiten de evenementen om geef ik zelf wekelijks vechttrainingen in een gymzaal en zijn er trainingsweekenden. Die vinden dan in een gymzaal plaats.
Hoe ben je ermee in aanraking gekomen?
Mijn toenmalige vriend van acht à negen jaar geleden deed dit. Hij zei “Ga een keer mee, ervaar het en zie maar.” Na een uurtje training kreeg ik een bijl onder mijn oog. Dat bloedde als een gek. Ik dacht wauw, dit is heftig maar ook stoer. Vanaf toen ben ik erbij.’
Hoe vaak train je per week?
‘Ik zit in de groep Jomsborg dat is de grootste vechtgroep van de wereld (meer dan 1000 leden, vechters en household). De groep is opgedeeld in vijf kleinere groepen, die noemen we ‘storms’. Ik geef 2x in de week zelf trainingen en 1x in de week train ik zelf.
Morgen vertrek ik om 8.00 uur naar Denemarken voor een trainingsweekend. Dat houdt in dat je ’s avonds in je historische kleding loopt, maar dat je je overdag focust op het vechten, dat doen we dan in normale trainingskleding. Je kunt je inschrijven voor verschillende workshops: eenhandige speerworkshop, je skills verbeteren, nieuwe bewegingen leren, ander gebruik van je schild, hoe verdedig je iemand naast je etc.’
Vanaf welke leeftijd kun je meedoen? Is het ook voor leerlingen?
‘Vanaf 16 jaar en met toestemming van ouders, mag je meedoen. Je begint dan met een houten (leen)wapen. Na 10 trainingen wordt er van je verwacht dat je zelf materiaal gaat verzamelen en je eigen schild maakt. Na het behalen van je staaltest, mag je over op stalen wapens, zoals bijl. Vanaf achttien begin je standaard met staal.
Ik vind het zeker een aanrader als je je zelfvertrouwen wil vergroten of als je op zoek bent naar een sport of geschiedenis interessant vindt en daar iets mee wil doen. Kom een keer kijken en het ervaren.’
Wil je, leerling of collega, meer weten, stel je vragen gerust aan Anne of mail haar via skjoldr-bita@outlook.com. Wil je een keer een leuke mentorles? Spreek Anne gerust aan!
Wat brengt het jou?
‘In een woord: groepsgevoel. Deze mensen voelen voor mij als familie!’
Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!