#LIFESCIENCE
Thijs Goverde op bezoek bij v3b
Door Lotte Timmer
Woensdag 7 februari kwam Thijs Goverde op bezoek in klas v3b. Nederlands docent Elin Meijnen had de kinderboekenschrijver uitgenodigd om te komen vertellen over zijn nieuwste boek: Eenbeen. De klas had al kleine stukjes gelezen en was erg benieuwd naar de schrijver van het boek.
Klimaatbewuste kinderboekenschrijver
Thijs Goverde is kinderboekenschrijver. Hij maakte zijn debuut in 1998 met het boek De Purperen Koningsmantel. Normaal gesproken schrijft hij boeken vanaf 9 jaar, maar Eenbeen is zijn eerste 13+ boek. Naast schrijver is hij ook kindercabaretier en heeft hij zijn eigen voedselbos. Een voedselbos is een soort grote moestuin waarin heel veel verschillende planten en bomen staan. Het is een natuurlijke en duurzame manier om je eigen voedsel te kweken. De schrijver is dan ook erg bezig met het milieu en wil liever niet met het vliegtuig op vakantie, in plaats daarvan gaat hij met het openbaar vervoer. De reis duurde twee dagen, maar dat vond hij niet erg. Hij denkt na over duurzaamheid, de natuur en klimaatverandering, wat mooi aansluit bij Life Science op onze school.
Thijs Goverde heeft meerdere boeken geschreven. In klas v3b kwam hij vertellen over zijn nieuwste boek: Eenbeen. Eenbeen speelt zich af in de toekomst, waarin er een zware oorlog bezig is. De familie Somers woont op een boerderij. Ze hebben weinig te maken met de oorlog, tot ze een brief van de overheid krijgen. De familie Somers krijgt een soldaat in huis! Ze kijken erg uit naar de komst van de soldaat, tot blijkt dat het een chagrijnige man is, die niks anders wil doen dan zijn verdriet over de oorlog wegdrinken. Hun buren, de Heinrichs, hebben meer geluk met hun soldaat. Sam, die liever Eenbeen genoemd wil worden, is heel aardig en behulpzaam. Roosmarijn (13) is op slag verliefd. Maar Eenbeen draagt geheimen met zich mee. En hij is niet de enige.
Pop-up ober
Toen Thijs Goverde de klas in liep, zag je meteen dat hij vaker voor een klas had gestaan. Hij zag er ontspannen uit. Hij begon zijn verhaal met vertellen over zijn jeugd. Hij heeft ook op het Kandinsky College gezeten, dat toen nog het Elshof College heette. Hij vertelde dat hij vaak uit het raam had zitten kijken en het bos waar het raam van het lokaal op uitkeek tientallen keren had gezien. Hij wist toen nog niet dat jaren later, achter dat bos, zijn eigen voedselbos zou komen.
Daarna legde Thijs Goverde uit hoe zijn boek tot stand was gekomen. Hij vertelde over het proces van schrijven en dat hij was begonnen met het maken van een plan. Maar tijdens het schrijven van het boek kwamen de personages tot leven en namen zij het verhaal over. Van zijn plan kwam niks terecht, de personages maakten zelf het verhaal.
Hij las ook nog een stuk voor: over een ober in een restaurant die er ‘plop’ opeens was. De schrijver vertelde dat hij dit zelf echt eens had meegemaakt. Hij zat in een restaurant en ‘plop’ de ober was er. Hij vond dit zo leuk, dat hij dit had verwerkt in het verhaal.
Na zijn verhaal was er nog tijd voor vragen. Er kwamen vragen over het boek en de personages, maar ook over bijvoorbeeld het voedselbos. Thijs Goverde beantwoordde de vragen met veel plezier. Toen het uur om was, eindigde hij met: ‘Bedankt iedereen, ik hoop dat jullie mijn boek allemaal gaan lezen!’
Life Science
Als je op het Kandinsky College kiest voor Nederlandstalig onderwijs, dan volg je het nieuwe programma Life Science. Activiteiten, projecten en lessen over de thema’s voeding, natuur, duurzaamheid, klimaat en gezondheid. In de onderbouw doe je dit vooral in projectweken. In de bovenbouw kun je onder andere kiezen voor masterclasses en een profielwerkstuk over een Life Science onderwerp. Op onze website lees je meer over Life Science.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!