#TOPPRESTATIE


‘Als het aan mij ligt dan word ik de allerbeste actrice van Nederland!’

INTERVIEW MET ACTRICE EEFJE DERKS (vwo 6)

Door Klinte de Rijck

Ze lacht bescheiden als je haar tegenkomt in de gangen van het Kandinsky College. Ze typeert zichzelf als sociaal maar ook onzeker, toch is Eefje Derks (vwo 6) voor de camera voor de duvel niet bang. Afgelopen maand was ze als de gemene en populaire Myrthe te zien in maar liefst vier afleveringen van de AVROTROS-serie ‘Brugklas’. Daarin bespot ze sukkelige klasgenoten, saboteert ze ontluikende relaties en lokt ze knappe jongens naar de fietsenstalling. ‘Ik vond het heerlijk om een bitch te spelen!’

illustratie: Jasmine Cohen

Eefje! Onze ster! Haha nou ja.. soort van… Voel je je een ster? Nee joh, helemaal niet eigenlijk! Ik ben ook best wel tegen sterrenallures, hoor. Dan denk ik: kom op, doe normaal, je bent toch ook maar gewoon een mens. Oké, geen ster dus, maar wel een bijrol in Brugklas! Waar gaat de serie over? Brugklas is een Nederlandse televisieserie waarin een groepje leerlingen gevolgd wordt tijdens het eerste jaar van de middelbare school. Het grootste deel bestaat uit scripted reality-spel en tussendoor zijn er testimonials waarin personages korte, persoonlijke reacties geven op de gebeurtenissen. En die gebeurtenissen gaan over alle onderwerpen en drama-dingen van de middelbare school, zoals verkering, blijven zitten, vrienden maken, pesten, liegen, dat soort dingen… En komt dat overeen met jouw eigen herinneringen aan de brugklas? Nou nee, mijn eerste jaar was echt hélemaal niet zoals de serie is! Ik was 11, heel jong, en ik dacht niet echt na over dingen als zoenen, relaties en ‘knappe gozers’. Ik vond de brugklas zelf vooral heel spannend. Ik kende bijna niemand, ik kende de school niet, kwam van een kleine basisschool en moest helemaal opnieuw beginnen. Heel eng dus, maar ook heel leuk. Ik vind de middelbare school overigens nog steeds leuker dan de basisschool.

En welke rol speel jij in de serie? Ik speel Myrthe. Zij is best wel populair, iedereen kijkt tegen haar op. Tegelijkertijd is ze ook best gemeen en denkt ze alleen maar aan zichzelf. Ze heeft een groepje volgelingen en denkt dat ze alles kan maken en bereiken als ze dat wil. Geen super lief meisje dus? Helemaal niet! Toch hoor je vaak dat iedere acteur of actrice wel iets van zichzelf in een rol stopt. Zie je overeenkomsten tussen jezelf en je personage? Haha leuke vraag. Nou, als ik acteer probeer ik altijd wel een volledig, geheel personage voor me te zien. Dus niet alleen een gemeen meisje, maar een compleet mens,. Het helpt mij om me in een rol in te leven als ik zelf een soort achtergrond bedenk. Zo heb ik voor Myrthe bedacht dat ze ook wel onzeker is en het spannend vindt om zichzelf open te stellen naar anderen en dat ze daardoor misschien wel zo gemeen doet. Dat onzekere deel herken ik wel bij mezelf. Maar daarnaast kan ik soms ook fel en duidelijk zijn en dat heeft Myrthe dan ook weer heel erg, haha. Al is zij ook wel echt gemeen en dat ben ik niet, hoor. Kost het veel moeite om dat geloofwaardig over te brengen? Niet echt. Ik hou heel erg van acteren en ik heb me goed voorbereid. Ik merk wel dat je écht in emoties inleven, veel energie kost.

Ik wist altijd al wel dat ik iets wilde doen met acteren. Mezelf in een ander verplaatsen, een microfoontje in mijn kleren, voor de camera staan: ik vind dat zó leuk!

De eerste uitzending is bijna. Hoe staat het met de zenuwen? Ja, ik ben wel heel zenuwachtig! Gemiddeld kijken zo’n 60.000 kinderen de uitzendingen op tv en daarnaast zijn er ook nog ongeveer 130.000 kijkers online, dus dat is echt veel! Het idee dat die mensen mij allemaal gaan zien, vind ik eng! Maar ook leuk. Het zijn goede zenuwen zeg maar, leuke kriebels. Hoe heb je je voorbereid op deze rol? Ik had een playlist om in de rol van Myrthe te komen. Ik noem het ‘powerliedjes’ die ervoor zorgen dat ik me krachtig voel, dat vond ik wel bij Myrthe passen. En verder moest ik natuurlijk gewoon mijn tekst leren. Bij Brugklas kreeg ik geen direct script waarin alles letterlijk staat wat ik moest zeggen, maar je krijgt een soort verhaaltje over de situatie. Je kunt daar dus gedeeltelijk uit halen wat je moet zeggen, maar je moet ook improviseren. Ik leerde de verhaallijn uit mijn hoofd en tijdens het spelen zei ik dan gewoon wat voor mij op dat moment goed of logisch voelde. Was wat je op dat moment improviseerde dan altijd goed? Meestal wel eigenlijk. Maar tijdens het filmen van de eerste aflevering was ik echt heel erg nerveus. Het was een grote aflevering en ik moest ook nog iemand zoenen! Ja hallo! Eerste aflevering ever en dan meteen iemand zoenen! Dus die dag gingen de eerste scenes wel stroef. Ik moest vooral wennen aan dat je op alles tegelijk moest letten: wat ik moest zeggen, welke lichaamstaal daarbij hoorde, maar ook hoe ik keek en stond als ik juist niks zei. Dat vond ik het moeilijkst: een emotie tonen en logisch reageren op mensen, zonder dat je zelf tekst hebt. In het begin was het wennen, maar later ging het eigenlijk super goed! Vooral de testimonials waren bij mij alleen maar ‘one-takers’! Daar is de productie dan wel heel erg blij mee en daar word je zelf ook blij van.

En… je moest dus iemand zoenen?! Haha ja, ik moest met iemand zoenen. Hoe was dat? Nou, ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten… dus ik was heel, ja ik weet niet, zenuwachtig denk ik? Ik vond het leuk spannend, maar ook gewoon eng. Bovendien dacht ik te weten wie mijn zoenpartner ging worden, maar toen bleek het iemand anders te zijn: een van de hoofdrolspelers. Gelukkig was hij heel aardig. We gingen even oefenen en toen viel het allemaal wel mee. Na de oefenzoen raakte hij wel even zijn tekst kwijt, haha! Maar hij kon wel goed zoenen? Nou, filmzoenen kan-ie zeker! Is dat heel anders dan normaal zoenen? Nou, je hebt kussen, zoenen en tongzoenen, toch? Ik snap denk ik wel wat je bedoelt. Oké, nou dan is filmzoenen zeg maar geen tongzoenen, maar gewoon zoenen. Al snap ik die hele term ‘filmzoenen’ dus niet echt, want naar mijn idee is het gewoon hartstikke normaal zoenen, haha.

Hoe ben je eigenlijk hierin terecht gekomen? Hoe is het proces gegaan? Ik wist altijd al wel dat ik iets wilde doen met acteren. Mezelf in een ander verplaatsen, een microfoontje in mijn kleren, voor de camera staan: ik vind dat zó leuk! Maar ik durfde het heel lang niet. Ik heb me laatst toch ingeschreven bij ‘In the picture’, een agency dat zich vooral richt op figuranten. Zij wezen me meteen op de Brugklas-audities. Ik moest een video insturen en werd uit de 900 inzendingen gekozen om met nog 149 anderen auditie te komen doen. Die auditie ging super goed. Ik werd gemaild dat ik geen hoofdrol had, maar dat ze wel onder de indruk waren van mijn acteerprestaties en dat ze me hoogstwaarschijnlijk een bijrol wilden aanbieden. Later hebben ze me gebeld en vroegen ze mij voor de rol van Myrthe. Alles ging veel sneller dan ik had verwacht. Nu ik de smaak te pakken heb, merk ik wel dat het lastig is om andere rollen te bemachtigen. Als je serieus genomen wil worden, moet je goede foto’s hebben, veel kunnen en veel ervaring hebben. Het is dus niet zo dat de rollen nu voor het oprapen liggen? Nee, helaas! Zelfs voor de hoofdrolspelers in Brugklas is dat niet zo, al gaat het voor hen natuurlijk wel makkelijker dan voor mij. Maar acteren is wel iets dat je wil blijven doen? Ja, heel graag. Als het aan mij ligt dan word ik de allerbeste actrice van Nederland! Hoe wil je dat gaan aanpakken? Eerst wil ik gewoon gaan studeren, zodat ik altijd nog een ‘normale’ baan kan krijgen. Maar meteen daarna zou ik een acteeropleiding willen doen. Naast mijn studie wil ik wel alvast ervaring opdoen. Dus ik ga gewoon door met audities doen. En weet je al welke studie je wil gaan doen? Nou, twee studies lijken me op dit moment heel leuk: criminologie en psychobiologie. Maar ze zijn allebei numerus fixus, dus je weet nooit of je wordt toegelaten. Ik moet ook nog gaan kijken en proefstuderen, dus het kan nog alle kanten op.

Afval

Afval

En als dat acteren nou niks wordt, wat zie je jezelf dan doen over 10 jaar? Pfoe, ik weet het niet. Gewoon een leuk huis voor mezelf en een stabiele baan? Of juist helemaal vrij en happy de hele wereld over reizen. Maar ja, het liefste word ik toch gewoon een hele goede actrice. En wat zou dan je droomrol zijn? Mijn droom zou zijn om in een goedlopende internationale Netflix-serie te spelen. Ik doe TTO en heb Engels goed onder de knie, dus het zou mogelijk moeten zijn denk ik. Wat voor serie denk je aan? Maakt me eigenlijk niks uit. Horror, drama, comedy, alles! Al vind ik die dramatische meisjesverhalen wel erg leuk. En nu ik Myrthe heb gespeeld, merk ik dat een bitch spelen naar meer smaakt. Moet ik dan denken aan iets à la Pretty Little Liars? Ja, zoiets! De nieuwe Allison ofzo? Dat zie ik wel zitten. Zij is ook wel lekker een beetje bitchy. Maar ik zou bijvoorbeeld ook zo goed willen worden als Carice van Houten. Waar hoop je nu op voor de nabije toekomst? Ik heb me ingeschreven bij drie grotere castingsbureaus en ik hoop dat ik bij minimaal één daarvan aangenomen word. En dan wil ik vooral meer ervaring opdoen. Gaat dat lukken naast een eindexamenjaar vwo? Uhm, ja, dat zullen we wel zien, haha! Wat kies je als het lastig wordt? Mijn eindexamen natuurlijk. Ik ben zo dichtbij nu, ik wil wel slagen! Anders moet ik het volgend jaar opnieuw doen en dan zijn al mijn vrienden weg. Nou, dat vind ik wel een mooie eindnoot. Bedankt, Eefje. En succes met alles!

HEB JE EEFJE OP TELEVISIE GEMIST? NIET GETREURD: JE KUNT ALLE AFLEVERINGEN ONLINE TERUGKIJKEN OP WWW.ZAPP.NL!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!