#INBEELD


Terug van weggeweest

Interview met Twan Robben, docent Nederlands

door Anmara Dijkstra, v5

Vertel eens iets over uw loopbaan?

Ik heb Nederlands gestudeerd. Het mooie aan het vak vind ik dat ik met leerlingen mag werken en ze zie ontwikkelen. Het is een meerwaarde als de leerlingen door de lessen nieuwe dingen ontdekken en het vak leuk gaan vinden. Voordat ik docent Nederlands werd, heb ik bij een kunstbedrijf gewerkt. Maar ik miste het lesgeven in dat werk. Het is veel leuker om met leerlingen te werken en hen iets bij te brengen.

U heeft op Saba gewoond. Wat deed u daar en hoe heeft u het eiland ervaren?

Twee jaar geleden ben ik met mijn gezin naar Saba vertrokken voor het werk van mijn vrouw. Ik gaf daar kunstlessen, ontzettend leuk maar wel moeilijk. Mijn vrouw was daar docent Nederlands, het wordt daar meer gegeven als een vreemde taal dan als de moedertaal. Het was een school met ongeveer 150 leerlingen. Een kleine maar erg goede school, waarin voor alle leerlingen geprobeerd werd de beste toekomst te creëren. Het eiland ligt afgelegen en er is veel prachtige natuur. Wij woonden op negenhonderd meter; het hoogste punt van Nederland. Ik heb dit als prachtig en rustig ervaren. Zelf heb ik in mijn vrije tijd daar een boek geschreven. Dit is nu af en zal in een kleine oplage worden uitgegeven. Ik wil het graag eerst voor mezelf houden.

Hoe vindt u het om terug te zijn en wat heeft u het meeste gemist van het Kandinsky College?

Ik ben blij om weer terug te zijn. Het waren mooie jaren maar ik vind het ook weer fijn om in de bewoonde wereld te zijn en om weer les te mogen geven op het Kandinsky College. Het is natuurlijk geweldig om al je oud-collega’s weer te mogen zien en de draad weer op te pakken. Het hebben van een mentorklas heb ik toch wel gemist, ik vind het namelijk mooi om te zien hoe een leerling zich ontwikkelt. Ik denk graag mee over hun toekomstperspectieven.

Wat zijn de grootste verschillen qua onderwijs?

Je hebt daar als docent geen sectie waarmee je kunt overleggen, je bent de enige in jouw vak en kan daarom alles ook zelf bepalen. Veel mensen denken dat het onderwijs daar slechter is maar dat is niet zo. Er wordt diep over de stof nagedacht en de leerlingen worden er ook bij betrokken. Het enige nadeel vind ik wel dat aangezien het eiland zo klein is, je geen excursies kan maken om zo meer dingen buiten het lokaal te laten zien.

Hoe ziet u de toekomst, wilt u weer emigreren?

Nog een keer emigreren zie ik voorlopig niet zitten. Ik hoop hier nog lang te kunnen werken met uitdagende en culturele projecten. Het zou mooi zijn als de leerlingen zich op creatiever vlak meer kunnen ontwikkelen, dit kan door middel van projecten buiten de school. Verder zou ik het leuk vinden om het cultuurcafé weer op te pakken. Ik heb dit voor mijn reis naar Saba ook gedaan en hoop dit daarom nu weer te doen. Het ideale plaatje is natuurlijk wel dat de leerlingen zelf meer input zullen geven bij het cultuurcafé.

Vond je dit een interesant artikel?
Deel het via
: