#CORRESPONDENTBUITENLAND


Strijden met de natuur

Havo 5 gaat naar de Ardennen

door Jos Olsthoorn

Drie dagen strijden met de natuur. Drie dagen afgezonderd van de bewoonde wereld. Drie dagen in omstandigheden zoals Expeditie Robinson. Drie dagen zelf zorgen voor eten, alleen de sterkste zouden overleven. Dat vraagt om doorzettingsvermogen en hard werken, je hoofd gebruiken en ook samenwerken. Eigenlijk vergelijkbaar met een examenjaar.

Goed voorbereid

In de activiteitenweek zijn 61 leerlingen uit havo 5 op survival gegaan naar de Ardennen. Zo erg als we hierboven beschrijven, was het niet. Tenminste, volgens de docenten die mee waren. Deze groep natuurliefhebbers vertrok op woensdag 2 oktober om 09:00 uur per bus naar de Belgische Ardennen. Goed voorbereid, dat zeker. Gevulde koffers met slaapzak, bestek en extra kleding, want het kon in deze tijd van het jaar koud zijn in de Ardennen. En regenen.

Rondlopende beren

Na een rit van 3,5 uur arriveerde de groep in de Ardennen. De groep werd in tweeën gesplitst om het laatste deel wandelend, zonder koffer, af te leggen. De koffers gingen met de bus mee. Na een korte uitleg werden ook beide groepen nog eens gehalveerd, om met behulp van een GPS de route af te leggen. De mogelijkheid van rondlopende beren, hongerige wolven en lieve eekhoorns werd nog eens benadrukt. De eindbestemming; onbekend. Alleen het GPS-systeem kon de weg wijzen.

Maar konden wij dat wel? Een groep liep in het begin toch een flink stuk verkeerd en belandde midden in een weiland. Teruglopen was de enige optie, waar gingen ze toch verkeerd? Al snel kon de wandeltocht van ruim 3 uur voortgezet worden, zodat ze toch binnen 4 uur binnen waren. Soms was de route wel erg dicht langs het ravijn, maar dit bracht de adrenaline tot een hoog niveau, met de mooie omgeving als prachtig decor voor foto’s voor Instagram.

Kampvuur

Net als in programma’s als Expeditie Robinson of Wie is de mol bleek maar weer: niets is wat het lijkt. De wandelroute kwam uit bij het beginpunt en de groep werd per bus naar de slaapplek gebracht. Niet net als vorig jaar in tenten, dit jaar was een luxueuze slaapplek geregeld. Met matrassen en nog beter: verwarming. Dit jaar zou geen leerling het koud hebben. Tenzij je uiteraard je slaapzak vergeten was en ook nog een slaapplek koos bij het openstaande raam. Nadat de bedden geclaimd waren, volgde er tijd voor ontspanning: het opladen van de mobiel, de omgeving verkennen of sociaal vrijwillig de maaltijd van de avond voor de groep voorbereiden. Wat voor een groep van 61 leerlingen en 5 begeleiders een flinke klus was. Maar zowel op woensdag (pasta met gehakt) als donderdag (pannenkoeken) werd dit klusje geklaard. De rest van de avond werd gevuld met potjes kaarten, boeken lezen of gezellig kletsen. En natuurlijk het kampvuur. De nacht kwam snel, een ieder trok zich terug naar zijn bed om fit voorbereid te zijn op de volgende dag.

Drie keer survival

Op donderdag en vrijdag vonden andere activiteiten plaats. In totaal moesten de leerlingen drie verschillende activiteiten afleggen om deze survival tot een goed einde te volbrengen. De groep werd gesplitst in drieën. Er werd gefietst op de mountainbike. Omhoog…..vals omhoog….. en steil omhoog over de weg, om vervolgens (hard) omlaag te gaan door het moerassige bos met lange afdalingen over losliggende rotsblokken. Maar veiligheid voorop. Dankzij goede begeleiding en instructie zou iedereen het er ongedeerd vanaf brengen.

Dat gold ook voor de andere activiteit: high-rope parcours. De leerlingen trotseerden twee routes van hindernissen op grote hoogte boven de grond en/of de rivier. Touwbruggen, balkjesbruggen, tonnen, klimnetten en een spectaculaire tokkelbaan. Beide parcoursen hadden z’n eigen unieke onderdelen, zoals een labyrint of een vrije val. De één onderging het lachend en springend, de andere schreeuwde het uit van angst. Maar volbracht het eveneens.

Bij de derde activiteit moesten de leerlingen kijken of ze echt Robinson-waardig waren op het challenge parcours. De groep werd hier verdeeld in drie teams om met elkaar de strijd aan te gaan. Via smalle balken, wiebelende touwen en balken, tonnen en een klimnet komt de groep uit bij het bouwen van een muur. Als die op de juiste manier gebouwd wordt, kan de groep over de muur. Met als eindopdracht het zelf maken van vuur en het touw doorbranden.

Zwaar gezellig

Zwaar? Vermoeiend? Wat het beter omschrijft is gezellig, want dat was het!

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het via: