#GESLAAGD

‘Mijn hoofd moest leren, maar was daar niet aan toe’

Hanneke Koolen slaagde voor het gymnasium na een zware hersenschudding


door Jos Olsthoorn

Na zes succesvolle schooljaren bereidt Hanneke Koolen zich voor op het gymnasium examen NG/NT. Maar dan gaat het mis. Twee dagen voor de examens beginnen, krijgt Hanneke op haar werk een ongeluk. Een harde knal tegen een marmeren plaat veroorzaakt een hevige hersenschudding, met als gevolg dat zij in het eerste en tweede tijdvak geen enkel examen kon maken. Ze besloot om alle vakken via het staatsexamen in de zomervakantie te maken. En hoe: ze is glansrijk geslaagd!

Al in de meivakantie werd het contact tussen Hanneke, de afdelingsleider en mentor gelegd. Het examen in het eerste tijdvak kwam veel te vroeg, want ze was nog niet goed hersteld. In overleg met de examensecretaris, afdelingsleider en de mentor werden de opties bekeken. Hopelijk kon ze nog een of enkele examens in het tweede tijdvak maken. Maar ook dit kwam nog te vroeg. Hanneke besloot om zich wel in te schrijven voor alle vakken in het derde tijdvak. Dit valt echter onder het staatsexamen en moest daarom op een andere locatie ergens in Nederland afgenomen worden.

Langzaam herstel

'Ik had geen idee of ik alle examens wel zou kunnen maken, maar niet geschoten is altijd mis. Stiekem wilde ik er ook niet aan denken om volgend schooljaar alles opnieuw te moeten doen. Vlak na het ongeluk had ik erg veel moeite met praten en kon ik niet zelfstandig lopen. Het herstel verliep echt ontzettend langzaam, ik ben nog steeds niet helemaal hersteld. Ook nu nog krijg ik last van hoofdpijn als ik veel prikkels krijg. Toen ik moest beginnen met leren voor het derde tijdvak was dit eigenlijk nog te vermoeiend. Ik moest mijn hoofd aan het leren zetten, maar mijn hoofd was hier niet aan toe. Ik heb mijzelf daarom ook minder kunnen voorbereiden dan ik had gewild. Gelukkig had ik al geleerd voor het eerste tijdvak, maar dat was door de hersenschudding wel naar de achtergrond verdwenen. Mijn zomervakantie was dus 50% genieten en 50% leren, ik heb wel eens leukere vakanties gehad!

Examen doen in Arnhem

Op 8 augustus begon ik aan mijn eerste examen: Nederlands. Al mijn examens moest ik in Arnhem maken. In het begin was het wel spannend, omdat ik natuurlijk niet wist waar ik precies naar toe moest en hoe het zou gaan. Naarmate ik meer toetsen gemaakt had, werd dit gelukkig wel minder. Ik zat in een soort lokaal met een wisselend aantal leerlingen die verschillende examens maakte op verschillende niveaus. Achteraf is het mij meegevallen dat ik zoveel examens kon maken en dat de resultaten ook redelijk waren, helemaal omdat ik in de tweede week maar liefst zeven examens in vier dagen had! Mijn moeizame herstel viel me wel tegen. Naarmate mijn examenperiode vorderde, merkte ik dat het voor mij echt zwaar werd. Toen alles achter de rug was, had ik dan ook gemengde gevoelens. Ik wist niet of ’t goed gegaan was of niet.

Veel hulp

Ik ben gedurende deze periode echt enorm geholpen door mijn naaste omgeving, mijn oude docenten, met name meneer van Loosbroek, mijn mentor en de afdelingsleider. Ik waardeer het enorm dat iedereen bereid was om mij in deze bijzondere periode te willen helpen, daardoor werd het wel iets makkelijker voor mij.

Het beste eruit halen

Ik was voor komend jaar uitgeloot voor de studie Geneeskunde, maar ik had geen zin in een tussenjaar, dus heb ik besloten om het beste eruit te halen. Daarom volg ik dit jaar Molecular Life Sciences in Nijmegen. Op deze manier doe ik in mijn tussenjaar toch nog iets wat mij interesseert. Volgend jaar hoop ik ingeloot te worden voor Geneeskunde, ondanks het feit dat dat best lastig is. Toch houd ik mij dan maar vast aan mijn lifequote van dr. Temperance Brennan: “Just because something is difficult, does not mean that I should not do it!”’

Just because something is difficult, does not mean that I should not do it!

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!