#CORRESPONDENTBUITENLAND

Uitwisseling naar Bremen


Evelien Broens (klas b2d) over het Erasmusproject

"Het was een superleuke ervaring en ik vergeet het nooit meer.
Hoewel het jammer was om te gaan, kunnen we ons wel weer verheugen op februari,
w
ant dan komen zowel de Spaanse als de Duitse kinderen naar Nederland."

Zondag 23 September, 12.45 uur

Daar gaan we, naar Bremen, de ouders staan ons uit te zwaaien op school als wij in de bus wegrijden. Het was een rit van 5 uur, maar daar kregen we een onvergetelijke ervaring voor terug: de uitwisseling naar het mooie Bremen. Toen we daar op school aankwamen, stonden de Duitse kinderen en docenten ons op te wachten, maar de Spaanse kinderen en docenten - want die waren ook al gearriveerd. We gingen daarna naar het huis van ons eigen gastgezin, met de meisjes waarbij je ook in Spanje in het gezin zat.

Maandag

De volgende dag gingen we gewoon naar school (Oberschule Lesum) en maakten we een begin aan het project. We kregen een liedje toegewezen wat we gingen zingen en waar we muziek bij gingen maken, ‘Music is everything’. We gebruikten instrumenten als boomweckers, conga’s & drums. Vervolgens gingen we naar Bremenhafen, naar een museum over emigreren met de boot. Daarin vertelden ze hoe het ging in de 1e, 2e en 3e klas. Je kon ook op een ‘boot’ om een idee te krijgen hoe je dan ging reizen.

Dinsdag

We gingen weer gewoon naar school. In de middag gingen we naar het centrum van Bremen en volgden we een rondleiding. Daarna kregen we vrije tijd in de stad, daarna gingen we met de bus weer gewoon naar school en naar huis. Als je met de fiets naar school ging, kreeg je een helm, want het is daar verplicht om tot je 17e met een helm te fietsen. Niet iedereen met wie ik fietste droeg een helm maar mijn gezin vond het wel veilig.

Woensdag & donderdag

Woensdag gingen we op school in groepjes rondlopen en namen we geluiden op om een soort van geluidencompilatie te maken. Donderdag gingen we die geluiden aan elkaar plakken en beluisteren. Toen we dat hadden beluisterd en het liedje hadden gezongen mochten we naar huis. De rest van de dag hadden we vrij en konden we met het gastgezin iets leuks doen. Heel veel kinderen gingen met hun gezin naar een trampolinepark, of naar de zee.

Vrijdag

Vrijdag gingen we een lipdub opnemen (een soort videoclip), als een rondleiding van de school. We mochten die middag eerder naar huis, zodat we weer iets leuks konden doen met de familie. ’s Avonds hadden we een disco in de aula, daar hebben we gedanst en pizza gegeten. De volgende dag moesten we helaas alweer gaan. Iedereen vond het natuurlijk heel erg jammer en was heel verdrietig. Het was wel een superleuke ervaring en ik vergeet het nooit meer. Hoewel het jammer was om te gaan, kunnen we ons wel weer verheugen op februari, want dan komen zowel de Spaanse als de Duitse kinderen naar Nederland.

Over het Erasmusproject

Het tweejarig Erasmus+ project is een samenwerking tussen El Colegio Alemán in Zaragoza (Spanje), de Oberschule in Lesum (Bremen, Duitsland) en het Kandinsky College (locatie Malderburchtstraat) in Nijmegen. De titel van het project is Der Weg nach Europa – Flucht, Ankunft, Zukunft? (‘De weg naar Europa – vlucht, aankomst, toekomst?’). Het project bestaat uit drie delen. In deel één hebben de leerlingen in Spanje een film gemaakt over de overtocht naar Europa. In deel twee hebben de leerlingen in Bremen d.m.v. muziek (waaronder een lied ‘music is everything’ en een lipdub) kennis gemaakt met de aankomst. Ze ontmoetten vluchtelingen en brachten onder andere een bezoek aan het Deutsches Auswanderer Haus in Bremerhaven. In februari volgt deel drie, in Nijmegen. Dan ligt de focus op het de toekomst: de vluchteling mag blijven, maar nu? Wij geven dit deel vorm vanuit Art & Design en lichamelijke opvoeding.


Elke uitwisseling duurt zeven dagen en de leerlingen logeren bij gastgezinnen. In elk gastgezin zit een Duitse, een Spaanse en een Nederlandse leering. Vanuit het Kandinsky College doen er tien leerlingen mee, uit het tweede jaar.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!