#CORRESPONDENTBINNENLAND


“The Immersion camps: leren op z’n leukst ”

door Marieke van den Berg

Voor alle tweetalig tweede- en derdeklassen was het in september zover: twee dagen lang werden ze ondergedompeld in de Engelse taal tijdens het zogenoemde ‘Immersion camp’ dat plaatsvond op het terrein van scouting Sint Franciscus in Wijchen. Zelf had ik (als vijfdeklasser) ook de mogelijkheid om twee dagen mee te gaan, als tutor. Zo kwam het dat ik op donderdag 16 en vrijdag 17 september met andere tutoren deelnam aan het kamp voor de klassen t2d, e en f.

Bloedfanatiek

Het kamp begint die donderdag om tien uur, maar rond half tien ’s ochtends druppelen de eerste leerlingen het scoutingterrein al op. Bij aankomst worden telefoons ingeleverd (die zijn op het kamp verboden, maar tijd om je telefoon te missen is er niet echt) en tassen naar de slaapzalen getild. Iedereen is hierna vrij om de locatie te verkennen. Binnen no-time is het daarnet nog stille scoutingterrein gevuld met een kakafonie aan geluid. De dag bestaat uit drie spelrondes met telkens een pauze ertussen, dan avondeten en een uitgebreid avondprogramma. Na aankomst worden de groepjes gevormd voor de eerste spelronde en kan het kamp echt beginnen. De eerste ronde bestaat uit een heleboel verschillende minigames die te maken hebben met de Engelse taal en cultuur. Ik sta samen met een andere tutor bij een van de minigames. Bij het ‘battlen’ van de eerste twee groepjes zijn we binnen vijf minuten totaal overdonderd: wat een energie en wat wordt er bloedfanatiek gestreden.

Deze sfeer blijft de rest van de dag hangen, want ook in de tweede spelronde, die bestaat uit sportactiviteiten, wordt door bijna iedereen actief meegedaan. Dit geldt ook voor het Engels praten. Overal op het kampterrein heeft Engels de overhand. Natuurlijk, af en toe wordt er even iets in het Nederlands gewisseld, maar dat valt echt reuze mee.

High-tea met tea als bijzaak

Na de tweede spelronde is het tijd voor een echte high-tea, die door de leerlingen zelf is gemaakt. Van zelfgebakken brownies en muffins tot sandwiches en brioches: het is allemaal aanwezig. Alles wordt op een lange tafel uitgestald, waarna iedereen los mag gaan. Oh ja, er is natuurlijk ook nog thee, maar dat wordt gezien als bijzaak.

Na de high tea is het tijd voor de laatste en allesbepalende spelronde. Tijdens deze laatste ronde gaat het er hard aan toe, maar uiteindelijk kan er maar een winnaar zijn: team paars. Van harte gefeliciteerd :).

De avond valt

De barbecue brandt, er is een enorme mand met stokbrood en als nagerecht voor iedereen fruitsalade. Na het avondeten is het tijd om te beginnen met de eerste activiteit van het avondprogramma, namelijk: ‘Capture the flag’ (misschien beter bekend als levend stratego) waarbij de mentoren in dit geval de ‘flag’ zijn.

Dit werkt niet helemaal zoals gepland. Na een aantal minuten is het een behoorlijke chaos. Wie hoort er bij welk team? Doen de ‘flags’ nog wel mee? Hoe staat welk team ervoor? Het lijkt niet veel uit te maken, het animo is hoog. De avond valt, in het bos kun je niet echt meer zien waar je je voeten plaatst en aan ‘capture the flag’ (of de parodie die we spelen) komt een einde.

Er staat nog één andere activiteit op het programma: de Allrounder. Tijdens de allrounder moet iedere leerling als individu strijden tegen de rest. Het spel bestaat uit meerdere rondes. Iedere ronde vallen er een aantal leerlingen af, totdat er uiteindelijk nog maar eentje overblijft. Zo worden er bijvoorbeeld stuiterballen vanaf de eerste verdieping naar beneden gegooid- de leerlingen die er een weten te vangen zijn door. Er is een plankwedstrijd en een ballonenblaascompetitie. De ultieme allrounder wint.

Iedereen snel vertrokken

Hierna roosteren we marshmallows boven het vuur. Al snel vertrekt iedereen richting de slaapzalen. Qua nachtrust denk ik dat we over een wonder kunnen spreken. Want wie houdt het voor mogelijk dat er rust is in een ruimte waar 70 man bij elkaar ligt? Het blijkt haalbaar, misschien heeft de vermoeiende dag daar iets mee te maken?

A great experience

Die volgende ochtend komen we helaas al vroeg weer in actie. Alles moet namelijk weer worden ingepakt en vervolgens stappen we op de fiets richting de Berendonck. Hier vinden per klas team building activities plaats en gaan we het water op met kano’s en waterski’s. Iets na het middaguur zit het er op en gaan we allemaal weer naar huis.

Mijn terugblik: ik vond het very enjoyable, quite funny en ook wel een beetje exhausting, but most of all a great experience for everyone to see how far they’ve come with their English skills!

Vond je dit een interessant artikel?

Deel het via: