#OUDERRAAD
Veranderen doe je samen

Door Bram Loeffen
De laatste ouderraad van schooljaar 2024-2025 zit erop! En de laatste maand voor de zomervakantie is gestart: nog één toetsweek, eindexamenuitslagen, afscheid en afsluitende feestjes. Een enerverend schooljaar voor leerlingen en alle docenten en andere medewerkers op de school. Met als zichtbare hoogtepunten de opening van het nieuwe schoolgebouw en de start van de leerlingen van de Monnikskap. Wat een prachtige en zichtbare verandering en verrijking van onze school.
Blik vooruit
Nog een ruime maand en dan is het vakantie. Maar schooljaar 2025-2026 is ook al gestart. De roosters worden gemaakt. Sommige docenten veranderen van rol. De leerlingen van de nieuwe brugklassen maken kennis met hun klasgenoten en mentor. Zo ook onze dochter, die door haar broer enthousiast is gemaakt voor de school. Een goede keuze wat ons betreft!
Kortere lessen
In het nieuwe schooljaar is opnieuw een verandering aanstaande. Dit keer niet in de vorm van een gebouw, maar wel één die impact heeft op iedereen in de school. Want de lessen gaan van 60 minuten terug naar 50 minuten. Maar liefst 96% van de docenten heeft hiermee ingestemd en ook de leerlingenraad, de medezeggenschapsraad en de ouderraad zijn hierbij om advies gevraagd. Het grote voordeel van de nieuwe lestijden is dat de dagen korter worden, kinderen daardoor meer tijd hebben voor hobby’s en vrije tijd en de lessen beter zijn in te delen door de docenten. De 10 minuten korter hebben geen invloed op de kwaliteit van het lesprogramma, zo is uitgebreid onderzocht op scholen die al jaren deze lestijden toepassen. En het totale aantal lesuren valt hiermee nog steeds ruim binnen de marges die de school aan lessen moet verzorgen. Kandinsky volgt daarmee dezelfde lijn als de andere scholen in (omgeving) Nijmegen en het levert, in ieder geval twee, hele blije kinderen op!
Afspiegeling
Ook de ouderraad zal in het nieuwe schooljaar haar rol weer blijven vervullen. Als adviseur, luis in de pels, steun en klankbord voor de directie van de school. De samenwerking tussen de ouderraad en directie is laagdrempelig, informeel, constructief-kritisch en volledig gericht op het welzijn en beste onderwijs voor onze kinderen. Het is daarvoor van belang dat de ouderraad ook een afspiegeling is van alle leerlingen op de school. Nu is bijvoorbeeld (tweetalig) havo-vwo nog bovengemiddeld vertegenwoordigd en zijn er geen leden met een migratieachtergrond. Daarin willen wij als ouderraad graag een verandering zien. En daar gaan we in het nieuwe schooljaar ook actief mee aan de slag. Zo nemen we ook als ouderraad onze rol en verantwoordelijkheid voor de samenstelling van ons team.
Fijne vakantie allemaal en aan de eindexamenleerlingen (en hun ouders): heel veel succes bij vervolgopleiding, baan of tussenjaar!
