#LIFESCIENCE


Life Science op de Monnikskap

Vegaburger of kurken onderzetter

Door Elin Meijnen

Half april was het tijd voor de Kandinskyweek. Een week waarin leerlingen de school uitgaan om te reizen, steden en musea te bezoeken, stage te lopen, zich langer te verdiepen in een onderwerp. De leerlingen van de Monnikskap wilden, net als de reguliere kids van het Kandinsky, de klas uit, iets ondernemen en leuke dingen doen, liefst buiten. Om dat voor elkaar te krijgen had het docententeam het Life Science programma Wereldburger met voldoende activiteiten en als afsluiter het bakken van een vegaburger. Maandag stond in het teken van de film Biggest little farm, op school, maar dinsdag gingen we echt op pad.

Kudde blije koeien

De dag begon op school, met het uitkiezen van een recept voor de vegetarische burger en het maken van de bijpassende boodschappenlijst. Daarna vertrokken we met twaalf leerlingen in onze eigen bus (en een losse auto) naar pluktuin Het Heerlijke Land, vlak achter de school, waar beheerder Fernande een rondleiding had voorbereid. Het zonnetje scheen, de kleren mochten vuil worden en de sfeer was goed. Er werd geproefd, geroken en van kruiden gesnoept. De rucolabloemetjes bleken naar honing te smaken en de colaplant naar cola. Vol interesse namen de leerlingen deel. Fernande werd steeds enthousiaster. ‘Jullie durven gewoon te proeven!’ en ‘Jullie hebben er echt verstand van!’ Daarna was het tijd voor fysieke arbeid: onkruid wieden of compost scheppen en uitrijden over de bedden. De leerlingen leken wel een kudde blije koeien die na een lange winter vrij wordt gelaten in de wei. Ze prikten met mestvorken en renden met volle kruiwagens over het land. Na een uur moesten we helaas door, maar het liefst waren ze de hele dag blijven chillen in de tuin.

Met een bakje verse bieslook (alvast voor de vegaburger) en een bosje bloemen (voor een nieuwe liefde) verlieten we Het Heerlijke Land. Weer in de bus, op naar de Jumbo. Boodschappen doen was een uitdaging, vooral om alles te vinden en om het budget in de gaten te houden, maar het lukte zonder ruzie. Daarna was de energie op. We lieten ons weer naar school rijden, stopten de bederfelijke etenswaren in de koelkast van de conciërges en vertrokken naar huis.

En de burgers? Die werden op donderdag gebakken bij Tom’s taste. Het was supergezellig, soms lekker, maar soms….? Lees in onderstaande Ikje van Lucas Peters hoe dat afliep.

Ikje

Droge flap door Lucas Peters

Tijdens de activiteitenweek ging ik met mijn hele klas de burger-challenge aan. Drie groepen streden om de meest culinaire vegaburger uit te serveren. Ik was een groep samen met vier goede vrienden. Wij kozen voor een aardappelburger. We hadden er alle vijf hartstikke veel zin, maar al snel bleek dat we niet heel vaak meehelpen in de keuken… Zo fileerde ik mijn vinger bijna tijdens het piepers schillen. Ook werden er natte aardappels in een gloeiendhete pan gegooid, wat ervoor zorgde dat de hele keuken blauw stond. Het mooiste vond ik nog wel dat we geen boter hadden gekocht, ‘Want we hebben toch olie!’. Achteraf bleek die boter nodig te zijn om de aardappelpuree smeuïg te maken. Het eindresultaat was dan ook een hele vieze droge aardappelflap met aan weerszijde een broodje dat door kon gaan voor een kurken onderzetter. We werden terecht allerlaatste, maar wat heb ik veel gelachen die dag!

Als je op het Kandinsky College kiest voor Nederlandstalig onderwijs, dan volg je het nieuwe programma Life Science. Activiteiten, projecten en lessen over de thema’s voeding, natuur, duurzaamheid, klimaat en gezondheid. In de onderbouw doe je dit vooral in projectweken. In de bovenbouw kun je onder andere kiezen voor masterclasses en een profielwerkstuk over een Life Science onderwerp. Op onze website lees je meer over Life Science.

Vond je dit interessant? Deel het met anderen: