#LEERLINGENRAAD


LEERLINGENRAAD VAN DE MONNIKSKAP

“Er wordt niet over ons gepraat, we hebben zelf inspraak”

Door Imke Heezen

Arthur

Milan

Eén keer per maand komen er een aantal leerlingen van de Monnikskap bij elkaar tijdens de leerlingenraadvergadering. Hoe ziet zo’n vergadering van de Monnikskap leerlingenraad eruit? Ik interviewde twee leden Milan Paraskevov (iv4a) en Arthur Broekhuijsen (ih2a) hierover.

Wat doet de leerlingenraad Monnikskap?

“Het is eigenlijk een leerlingenraad zoals elke leerlingenraad is. Wij houden ons bezig met zaken of problemen die spelen op onze school”, vertelt Milan.

“Het zijn problemen die wij horen van onze vrienden of kennissen”, reageert Arthur hierop.

“De leerlingenraad bestaat uit leerlingen van verschillende jaarlagen en Kathelijne Wentink, de afdelingsleider van de Monnikskap”, zegt Milan.

Hoe is de leerlingenraad ontstaan tot wat het nu is?

“Eerst bestond de raad alleen uit bovenbouwleerlingen. De onderbouw had toen nog geen interesse. Toen veel leerlingen van school gingen, bleef er maar een kleine groep over. Er is toen een campagne gestart om leerlingen te werven. En zo is Arthur erbij gekomen”, zegt Milan.

Wat wordt er onder andere besproken in deze leerlingenraad?

“Het hoeft niet altijd een probleem te zijn, waar we over spreken. De laatste keer hebben we het over het balkon gehad, dit willen we openkrijgen. Ook de naam van dit pleintje hebben we besproken”, Milan gebaart naar de zitplekken tussen de lokalen op de Monnikskap. Het zijn geen ernstige problemen. Maar wel belangrijk.

Merken leerlingen effect van wat jullie doen?

“Algemene dingen niet direct, maar we doen constant dingen om de Monnikskap beter te maken. Het is een kleine quality of life”, vertelt Arthur.

“Ik denk het wel. Maar dat moet je eigenlijk aan de leerlingen vragen”, antwoordt Milan.

Worden jullie als leerlingenraad serieus genomen?

“Als we iets voor elkaar willen krijgen wordt er serieus geluisterd naar onze plannen en oplossingen. Ik sta versteld hoe serieus we worden genomen”, zegt Arthur.

Zijn er plannen om te fuseren met de centrale leerlingenraad?

“Als we alle zaken met de centrale leerlingenraad willen bespreken, is dat te belastend. Dingen die gelden voor alle leerlingen bespreken we met de centrale leerlingenraad, zoals het balkon. Vanaf volgend schooljaar willen we twee leerlingen ook aan de centrale leerlingenraad laten deelnemen”, vertelt Milan.

Wat levert het jullie op om in de leerlingenraad van de Monnikskap te zitten?

“Heel veel inspraak. Er is een grote kans om de punten die we belangrijk vinden hoorbaar en bespreekbaar te maken”, vertelt Arthur.

“Er wordt niet over ons gepraat, we hebben zelf inspraak”, reageert Milan.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!