#SCHOOLKANTINE


Een kijkje achter de schermen bij onze geliefde schoolkantine

door Marieke van den Berg en Ilke van Alfen

Warme tosti’s, broodjes met zalm en natuurlijk het onmisbare snoepgoed: je vindt het allemaal in de kantine. Leerlingen smullen ervan. In deze kantine, waar iedereen wel eens wat heeft gekocht, is natuurlijk een hoop bedrijvigheid waar je als klant niets van meekrijgt. Want wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal achter de schermen? Welke reis maakt het broodje voordat het in de schappen ligt? Wat is het meest verkochte broodje? En wat is nou eigenlijk het vervelendste om klaar te maken? Wij vroegen het aan Jolanda, die samen met Melissa en Mieke de catering op het Kandinsky College verzorgt.

Allereerst even wat praktische vragen. Waar halen jullie de producten vandaan?

‘Dit doen we bij groothandel Sligro. Elke donderdag beginnen we al met het maken van een lijst van de producten die besteld moeten worden. Dit doen mijn collega’s en ik zelf omdat wij precies weten hoeveel er nodig is, wat er nog open is en dat soort dingen. Op vrijdag bestellen we altijd bij Sligro en op maandag worden alle bestelde artikelen afgeleverd.’

Hoe wordt de prijs van een product bepaald?

‘Dat wordt bepaald door mijn baas. Dit doet hij omdat hij precies weet hoeveel elk los product kost om in te kopen.’

Zijn er regels omtrent het verkopen van snacks?

‘Daarmee moeten we heel erg uitkijken, want we willen voldoen aan de richtlijnen ‘gezonde kantine’. Daar horen strenge regels bij over wat wel en wat niet mag. Zo is het toegestaan om één snack per dag aan te bieden. Hieronder vallen frikandellen, kroketten, hamburgers en dat soort dingen. Deze snacks mogen ook niet vooraan in het zicht liggen.’

Wat is het duurste product?

‘Dat zijn de broodjes kipreepjes en de broodjes carpaccio, die kosten €2,75.’

Wat is eigenlijk het goedkoopste product?

‘Als het om de broodjes gaat, zijn dat de kleine broodjes zoals een broodje ei of een broodje kaas- die kosten €1,50. Alles wat in de richting van snoepgoed komt, denk aan koeken, Dorito’s of Haribo’s, zijn meestal tussen de een en anderhalve euro per zakje.’

Hoe zit het met het verkopen van snoep?

‘Dat mag gewoon. Melissa, Mieke en ik bepalen zelf welk snoep er in de schappen komt te liggen. Als we weten dat een bepaald product goed loopt, zoals de MAOAM-mix, bestellen we er veel van, maar ander snoepgoed wisselen we regelmatig door. Dan bestellen we een keer banaantjes in plaats van colaflesjes en de volgende keer weer andersom.’

De Turkse pizza’s verkopen goed. Waarom worden die de laatste maanden minder aangeboden? Is er soms iets mee aan de hand?

‘Turkse pizza’s zijn inderdaad favoriet, daarom proberen we ze ook zo vaak mogelijk aan te bieden. Nu we met corona zitten, is dit wat ingewikkelder. Het handigst met Turkse pizza’s is namelijk om in een keer een hele berg te maken, normaal worden deze dan allemaal verkocht. Maar nu er minder leerlingen op school zijn, blijven er pizza’s over. Aangezien het zonde is om die dan weg te moeten gooien, maken we er minder en liggen er minder in de schappen. Maar ik weet dat iedereen, leerlingen en docenten, er gek van zijn- dus we maken zeker nog wel een keer Turkse pizza’s voor de zomervakantie begint!’

Welk broodje is het vervelendste om klaar te maken?

‘De carpaccio is zeker vervelend. De aparte vellen plakken altijd verschrikkelijk aan elkaar en dan moet je ze er een voor een afpakken. Dat kost enorm veel tijd en geduld. Maar over het algemeen hebben we zo'n goed team en zo’n fijn ritme dat alles helemaal vanzelf gaat.’

Hoeveel broodjes verkopen jullie per dag?

‘Tussen de driehonderd en driehonderdvijftig broodjes.’

Verdwijnen of verschijnen er wel eens broodjes?

‘Nee, over het algemeen blijven de schappen hetzelfde. Het komt wel voor dat Melissa, Mieke of ik zelf iets bedenken en dit dan tijdelijk aanbieden. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer het broodje salami bedacht, maar dat liep matig, dus die hebben we weer weggehaald. Dit broodje of andere broodjes maken we zo nu en dan - zo hebben we nu het broodje omelet. Maar de rest van de broodjes horen bij het vaste menu.’

Wat is uw favoriete broodje?

‘Filet American met ei vind ik heel erg lekker. Soms, wanneer we tegen een uur of elf honger krijgen, maak ik dit ook voor mezelf.’

Dan hebben we nog een paar andere nieuwsgierige vragen. Hebben jullie een menukaart met ingrediënten (voor allergieën)?

‘Nee. Wanneer iemand een allergie heeft, zeggen ze dit altijd. Dan proberen wij aan hun wensen te voldoen. Zo hebben we bijvoorbeeld glutenvrij brood en kunnen we dus ook glutenvrije broodjes maken.’

Hoe zit het eigenlijk met de soep? Die verkochten jullie een tijdje, maar nu volgens mij niet meer?

‘Het klopt dat er een tijdje soep op het menu stond, maar dat liep helemaal niet. Dat verbaasde me, want toen ik op het NSG werkte, maakte ik twee grote pannen soep die dan helemaal op gingen. Maar hier maakte ik een hele pan en verkocht ik maar drie of vier bekertjes. De rest moest dan allemaal weggegooid worden en dat is hartstikke zonde. Daarom houden we het nu bij de zakjes cup-a-soup.’

Hoe lang van tevoren zijn jullie op school aanwezig?

‘Melissa is hier rond half acht, kwart voor acht. Zij zorgt dat het brood in de oven gaat en voorgesneden wordt. Mieke of ik komen om half negen en dan gaan we gelijk broodjes smeren.’

Wat vind u het leukste aan uw baan?

‘Ik haal er veel plezier uit om met leerlingen te werken. Eigenlijk zie ik ze heel klein binnenkomen en, als ze hun eindexamen hebben gehaald, als jongvolwassenen weer vertrekken. Dat is heel mooi. Daarnaast vind ik het contact met de leraren, het lekker bezig zijn en het vrij zijn in dingen maken ook hartstikke leuk.’

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!