#BRUGKLAS


Op naar de middelbare!

Hoe is dat voor leerlingen van groep 8 die voor het eerst komen kennismaken met hun nieuwe middelbare school?

door Ans Kieskamp

Daar zijn ze dan, onze nieuwe brugpiepers voor het schooljaar 2021-2022! De schoolleiding staat enthousiast te wachten en is terecht trots op het grote aantal groep 8-leerlingen dat voor onze school heeft gekozen.

Eerste bezoek

De meeste leerlingen lopen voorzichtig, schuchter, gespannen om zich heen kijkend de school binnen. Waar moet ik heen? Ken ik wel iemand? Gaan ze me leuk vinden? Wie zijn die grote mensen? Als ik terugdenk aan mijn eerste bezoek aan de middelbare school, dan kan ik me dat zo goed voorstellen. Wat was het spannend! Gelukkig zijn er de ambassadeurs van het Kandinsky College om die leerlingen op te vangen. Ze spreken de leerlingen bemoedigend toe en nodigen ze uit om met hen mee te lopen naar het juiste lokaal.

Er zijn echter ook leerlingen die de school binnen komen stormen. Stoer en vol zelfvertrouwen kijken ze om zich heen. Ze kunnen niet wachten om de basisschool te verlaten na acht jaar en zijn toe aan een nieuwe omgeving. Het liefst rennen ze docenten en ambassadeurs voorbij, om zelf hun weg te vinden. Goh, wat hebben ze er zin in!

Speeddate

De leerlingen worden in de klas ontvangen door hun mentor. Volgens Elin Meijnen, mentor van een brugklas h/v volgend jaar, is de sfeer ontspannen en gemoedelijk. Ze is blij met de hulp van Eva, haar tutor, die actief meedenkt over het creëren van een ‘klassengevoel’. In kleine groepjes vertellen de kinderen over hun hobby’s en bijzonderheden. Daarna maken ze op een leuke manier kennis door te ‘speeddaten’. Ze moeten bijvoorbeeld op zoek naar iemand met dezelfde leeftijd, schoenmaat of hetzelfde huisdier. Na een half uur kennismakingsspelletjes kennen de leerlingen elkaar al beter en is de sfeer losser. Op naar het tweede deel van de middag.

Trapfoto

Martine Abels, pedagogisch conciërge, maakt op haar eigen ludieke wijze de klassenfoto. Ze legt de leerlingen uit dat ze voor één keer op de trap mogen zitten, maar daarna echt nooit weer (in verband met de voorschriften brandveiligheid). Mocht ze leerlingen daar toch een keer op betrappen, dan volgt er allereerst een fluitsignaal. Ze stopt twee vingers in haar mond en laat een geluid horen waar iedereen aanwezig in het gebouw van opvliegt. Dan begint ze à la Peter Koelewijn te zingen: ‘Kom van die trap af, waarschuw niet meer …nananana…. ‘ Je ziet de leerlingen onder de indruk zijn!

Klaar voor de vakantie!

In de pauze krijgt iedereen iets te drinken en is er gelegenheid om binnen en buiten spelletjes te doen. De spanning die bij binnenkomst op vele gezichten te lezen was, lijkt grotendeels verdwenen.

De kennismaking met de mentor en klasgenoten is geweest, telefoonnummers zijn uitgewisseld en Whatsapp-groepen aangemaakt. Na de pauze volgt er nog een rondleiding door de school. En dan is de middag ten einde. De 1e stap is gezet. De zomervakantie kan beginnen!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!