#NIEUWS


Net als de echte VN

Delegatie Kandinsky bezoekt
Model United Nations in Stuttgart

door Sophie Wolf (v4c) en Anmara Dijkstra (v4c)

Van 11 tot 14 april gingen wij met een kleine delegatie van het Kandinsky College naar een MUN in Stuttgart. MUN staat voor Model United Nations – het zijn conferenties die overal ter wereld worden gehouden. Het wordt altijd georganiseerd door en voor studenten of scholieren. Bij een MUN worden bestuursorganen van de Verenigde Naties nagespeeld, daarom is de voertaal ook Engels. Je krijgt als leerling een land toegewezen wat inhoudt dat jij tijdens de MUN dat land mag representeren.

Tijdens de conferentie ga je in debat over verschillende stellingen, met de andere participerende landen – net als in de ware VN. Het is altijd weer een uitdaging om jouw land in korte tijd zo goed mogelijk te leren kennen en zo goed mogelijk te kunnen representeren. Er zijn verschillende ‘committees’, onder andere: General Assembly, Security Council, Reformed Security Council, ECOSOC, UNODC en nog vele meer.

Voorbereiding

Als voorbereiding voor een MUN moet je de basis van je land weten. Dit houdt in de ligging, populatie, taal, regeringsbeleid, landen waarmee je wilt samenwerken en landen waar je juist niet mee wilt samen werken. Dit wordt een Position Paper genoemd. Dit houd je voornamelijk voor jezelf om zo tijdens het debat een goed overzicht te houden wat je wel en niet mag zeggen en tegen welk land. Tevens krijg je stellingen waarover je gaat debatteren tijdens de MUN. Over deze stellingen moet je informatie vinden met betrekking tot de mening van je land.

Hierover worden vervolgens resoluties geschreven, met daarin punten om de stelling, het probleem, op te lossen. Deze resolutie kan je ook zelf schrijven, om er zo het beste uit te halen voor jouw land. De resolutie wordt tijdens het debatteren wel aangepast door de andere landen, om het passend te maken voor alle landen. Als de resolutie is besproken, wordt er nog een keer definitief gestemd of het wordt aangenomen of wordt afgewezen. Als het wordt aangenomen, kan het later in een grotere groep nog eens worden besproken.

MUNISS

MUNISS staat voor Model United Nations International School of Stuttgart. Dit is een conferentie in Stuttgart. Wij zijn hier heen geweest en het was ontzettend leuk. Het was voor ons de eerste echt grote MUN, er waren rond de 500 tot 600 mensen. De conferentie duurde 4 dagen.

Dag 1

Deze dag was voor ons een reisdag, we gingen met de trein naar Stuttgart en werden vanuit daar naar de school gebracht. Hier aangekomen kregen wij ons keycord, met hierop het land en de committee waarin we zaten (wij waren allemaal Israël). Deze informatie was bij ons al bekend maar dan komt het besef dat het na de vele voorbereidingen eindelijk gaat beginnen. Na het inschrijven moesten we wachten op de openingsceremonie en gingen we nog even de stad in. Tijdens de openingsceremonie waren er verschillende interessante gastsprekers en optredens. Na afloop van de openingsceremonie werden we opgehaald door ons gastgezin en hebben we nog gezellig gegeten.

Dag 2

Dit was de eerste dag van het debatteren. Meestal begin je met een namenrondje en met een oefendebat of ´icebreakers´ om de groep een beetje te leren kennen. Dit jaar hadden we een ontzettende leuke en gezellige groep, waarin je echt het idee kreeg dat ze samenwerkten. Na deze introductie begonnen we met de eerste stelling en gingen we lobbyen, wat inhoudt dat je tijd krijgt om van gedachtes te wisselen met als doel de resoluties aan te passen. Hier krijg je meestal 1 uur voor, hierna volgt het debatteren. Het was een grappig en interessant debat met vele scherpe opmerkingen van de VS naar de DPRK (Noord-Korea). Rond 17.00 uur was de eerste dag afgelopen en gingen we terug naar de gastgezinnen.

Dag 3

Vandaag werd weer gestart met icebreakers om er even in te komen. Hierna begonnen we met een resolutie van de vorige dag en volgde al snel de tweede stelling die we zouden bespreken. Bij deze stelling hadden wij zelf ook resoluties gemaakt, en moesten we ook een openingsspeech schrijven. Dit was best spannend maar ook wel leuk. Deze resolutie is aangenomen. Na deze dag gingen we de stad in om wat te eten en was er ook een feest. Op elke MUN is een feest waarin alle committees bij elkaar komen om lekker te feesten. Dit is meestal ook een van de hoogtepunten van de conferentie. Hierna gingen we weer terug naar de gastgezinnen.

Dag 4

Vandaag sloeg de vermoeidheid toe. Het waren prachtige dagen met vele mooie herinneringen. We gingen voor het laatst terug naar ons committee om over de laatste dingen te debatteren en het af te sluiten. Wij konden helaas niet bij de ‘closing ceremony’ zijn omdat wij anders onze trein zouden missen. Nadat wij iedereen gedag hadden gezegd, begonnen we weer aan de reis terug naar Nijmegen.


Het was wederom een geweldig belevenis. Je leert debatteren, argumenteren, je te verplaatsen in een ander land en je maakt vele nieuwe vrienden van over de hele wereld. Dit maakt het een onvergetelijke ervaring.

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!