#MIJNWERELD


Reiziger van
kleins af aan

door Noa Pater (t3c)

Zou jij het misschien leuk vinden om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief met jouw antwoord op de vraag:wat heeft jouw wereld geopend?’

Het is nu al een tijdje geleden dat me dit werd gevraagd. Zomaar ineens de les uitgeplukt, deze vraag werd me uit het niets gesteld. Eerlijk, ik was nogal overdonderd en mijn eerste gedachtes waren dan ook: Oké, wat gebeurt hier nou precies? Waarom vragen ze mij hiervoor? Wil ik dit wel? Ben ik hier wel klaar voor? De nieuwsbrief klinkt misschien helemaal niet als een big deal, maar voor mij klonk het als heel wat. Ik wist dat ik best aardig kon schrijven en dat ik dit aanbod ook best wel zag zitten, maar ik wist niet zeker of ik klaar was om andere mensen een stukje van mij te laten lezen. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om er een weekendje over na te denken. En uiteindelijk heb ik dus ook ja gezegd. Dus zal ik maar eens beginnen met vertellen.

Door het tweetalig onderwijs krijg ik niet alleen de mogelijkheid om veel te reizen en nieuwe mensen en culturen te leren kennen, maar kan ik nu ook, al zeg ik het zelf, best een aardig woordje Engels spreken.’


De vraag ‘Wat heeft jouw wereld geopend?’ is nogal een brede vraag. Het eerste wat ik dan ook vroeg was in welke context ik zou moeten schrijven. Het antwoord was simpel. ‘Het maakt niet uit, het is jouw beleving, jouw verhaal. Dus laat jezelf maar gaan.’

Van kleins af aan ben ik al een wereldreiziger geweest. Met elf maanden ben ik van het verre, grote China naar het kleine Nederland gevlogen met mijn ouders. Niet dat ik daarvoor gekozen had, maar het was wel een klein begin van alle reizen die ik zou gaan maken. En nog steeds ben ik dankbaar voor die reis, dat was een reis die mijn leven heeft veranderd. Had ik deze reis niet gemaakt, dan had ik hier waarschijnlijk niet gezeten. Ik ben geadopteerd door twee van de liefste mensen op wereld. Dus dat is sowieso een van de dingen die mijn wereld heeft geopend, reizen.


Toen ik klein was gingen we nooit heel ver weg op vakantie, meestal naar Texel. Dit hielden we vol tot mijn elfde. Daarna zijn we verder gaan reizen naar Griekenland en Oostenrijk. Maar op het Kandinsky College heb ik ook al wel wat reisjes gemaakt. Zo ben ik in het eerste jaar naar Engeland geweest, heb ik in het tweede jaar een uitwisseling met Polen gehad, en ben ik daar ook geweest. Dit jaar heb ik een uitwisseling met Zuid-Afrika gehad en daar ga ik dus volgend jaar ook heen! Oh, en ik ben ook nog drie dagen naar Oostenrijk geweest waar ik een beetje heb leren skiën.


Zo heeft het Kandinsky College mijn wereld geopend met reizen, maar ook met haar tweetalige onderwijs. Door het tweetalig onderwijs krijg ik niet alleen de mogelijkheid om veel te reizen en nieuwe mensen en culturen te leren kennen, maar kan ik nu ook, al zeg ik het zelf, best een aardig woordje Engels spreken. Alle mogelijkheden die deze school mij al heeft gegeven in drie jaar, hebben sowieso mijn wereld geopend.


Wat mijn wereld nou precies heeft geopend, is niet heel moeilijk. De reizen die ik allemaal al heb gemaakt, alle dingen die ik heb opgestoken over verschillende culturen en talen, en hoe ik leer om ook mijn creativiteit te gebruiken op verschillende gebieden. Dit alles heeft mijn wereld geopend.

Wil je ook anderen inspireren?
Deel het via: