#INTERVIEW

Alles over het schrijven van Margje Woodrow!

Interview met een succesvol schrijfster


door Grace Leavitt (t3d)

Vroeger krabbelde ik vaak wat tekst op losse velletjes A4-papier. Soms krabbelde ik bladeren vol en niette ze vast. Verhaaltjes over heksen en tovenaars, prinsen en prinsessen, kwamen in torenhoge stapels in mijn kleine slaapkamer terecht. Ik wist op jonge leeftijd al dat mijn passie daar lag en tot op deze dag schrijf ik dagelijks hele verhalen. Voor mij is het mijn droom om later schrijfster te worden.

Vandaar dat ik de mogelijkheid om Margje Woodrow te interviewen geweldig vond. Margje is een fantastische schrijfster met vele succesvolle boeken, zoals onder andere ‘Snitch’ en haar recente boek ‘Buitenspel’. Het was me een waar genoegen om met haar te spreken en ik heb veel van haar geleerd. Ik ben met haar op een mooi plekje gaan zitten en heb de vragen gesteld waar ik nieuwsgierig naar was. Dit alles vanuit het perspectief van een jong meisje dat zelf ook boeken wil schrijven.

Wanneer begon u met schrijven?

(Ik begon gelijk met het stellen van een belangrijke vraag en voegde daar meteen ook de vraag aan toe wat voor dingen ze toen schreef.)

Margje vertelde mij dat ze vroeger al wel veel schreef, maar meer in de zin van opstellen en boekverslagen. Dat soort schoolopdrachten vond ze erg leuk en ze vond daar haar passie in. Na uitgeloot te zijn bij de School voor Journalistiek, is ze de pabo gaan doen en juffrouw geworden. Ze vond het geweldig om met kinderen om te gaan. Zo maakte ze fantastisch leuke dingen mee, maar ook hartbrekende verdrietige dingen. Na een tijdje begon ze deze losse verhaalstukken op papier te zetten en toen haar zoon Micky, nu bijna zestien jaar oud, een lange tijd in het ziekenhuis verbleef is ze gaan experimenteren met deze verhalen. Deze periode was voor haar een moment van realisatie. Ze voelde de spontane kick en inspiratie-kriebels van het schrijven en creëren van verhaallijnen, personages en andere werelden. Tien hele jaren later, toen Margje 38 was, werd dit haar officiële beroep.

Wat zou u tegen tieners zeggen die momenteel erg graag schrijver of schrijfster willen worden?

Deze vraag was voor mij belangrijk om te stellen. “Doorzetten”. Haar antwoord was doorzetten. Ze vertelde me dat je moet durven foutjes te maken, goed tegen feedback moet kunnen en vooral veel moet oefenen. “Ga door! Oefen!” Zodra je voelt dat je goed zit, legde ze uit, zul je iets voelen dat onbetaalbaar is. Een brandende passie, iets dat je niet los wilt laten.

Wat doet u qua voorbereiding?

Persoonlijk maak ik altijd een schets van mijn personages en schrijf ik een paar pagina’s met informatie over de hoofdpersonen en bepaalde belangrijke aspecten die naar voren komen in het verhaal. Ik was nieuwsgierig of Margje iets soortgelijks deed. Ze vertelde dat ze samen met haar zoon op een groot vel papier ongeveer hetzelfde doet. Samen tekenen ze, knippen ze en plakken ze om een beter beeld te krijgen van haar verhaal. Micky helpt om er dingen van zijn dagelijkse tienerleven in te mixen. Zo worden haar verhalen aantrekkelijk voor kinderen en tieners.

Hoe zou u uw eigen schrijfstijl omschrijven?

(Na boeken van Margje te hebben gelezen, wilde ik deze vraag eigenlijk heel graag stellen. Ik was verrast door haar schrijfstijl en dit kwam precies overeen met de manier waarop ze het zelf omschreef.)

“Kort en met veel vaart!”, was haar antwoord.Ik vertelde haar dat mijn eigen schrijfstijl helemaal anders was. Ik houd van lange zinnen en omschrijven. De lezer moet mijn verhaal kunnen proeven, ruiken, zien en horen! Margje doet hetzelfde, maar omschrijft het levensecht en met korte constructies. Heel bescheiden vertelde ze me dat haar kracht zit in het feit dat ze tienerlevens heel erg goed kan uitbeelden. “Je hebt ieder een eigen talent als schrijver. Ik begon zo. Natuurlijk heb ik veel geleerd in de loop van tijd. Onder andere dat je niet te veel in je verhaal moet hebben dat er niet toe doet.”

Komen er nog nieuwe dingen aan?

“Misschien wil ik voor een nog jongere doelgroep schrijven! Tussen de 10-12 jaar, maar dan wel erg spannend”, was haar antwoord. “Ik wil ook graag scripts leren schrijven.”

Welke andere schrijver of schrijfster inspireert u?

Hier moest Margje heel even over nadenken voordat ze “Jacques Vriens” uitriep. “Die vind ik fantastisch!” Ze legde uit dat zijn boeken gericht zijn op kinderen van de basisschool, maar dat ze erg geïnspireerd werd door de manier waarop Vriens zijn verhalen neerzette. “Het voelt zo echt. De manier waarop hij zo’n klas met kinderen omschrijft!” Ook vertelde ze dat ze heel veel boeken thuis heeft en naar meerdere schrijvers en schrijfster opkijkt. Ze legde daarna wel uit dat je deze schrijfstijlen dan niet over moet nemen. “Ieder heeft een eigen unieke stijl.”

Wat heeft u te zeggen over het feit dat tieners zo weinig lezen?

Margje wist hier gelijk antwoord op. “Ik zou vooral niet zeggen dat je per se moet lezen. De nadruk is hier te veel op komen te liggen. Ik zou inzetten op leesplezier! Eigenlijk zouden ze al op de basisschool moeten stoppen met de hele focus op leestempo en leestechniek, want ik denk dat daar al heel veel kinderen afhaken.” Margje is van mening dat er meer moet worden genoten van lezen, ook in de klas. “Pak een matje of kussentje en ga lekker buiten zitten.”

Leerlingen van het Kandinsky College maken trailer bij nieuwste boek van Margje Woodrow

In 2017 nodigde Elin Meijnen, docent Nederlands, Margje Woodrow uit voor een bezoek aan onze school. Hierna hielden zij goed contact. Dit schooljaar kwam Margje met het verzoek om leerlingen een trailer te laten maken bij haar nieuwste boek ‘Buitenspel’. Wat een eer!

In de activiteitenweek kwam Margje iets vertellen over haarzelf, het schrijven van boeken en over ‘Buitenspel’. Leerlingen kregen vervolgens een workshop aangeboden waarin zij een storyboard leerden ontwerpen ter voorbereiding op de trailer.


Op dinsdag 14 mei was vervolgens de draaidag. De trailer werd opgenomen bij het LandgoedLAB. Het selecte groepje leerlingen dat mee mocht doen in de clip, was erg enthousiast. Het resultaat mag er ook zeker zijn.

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!