#TOPPRESTATIE


Hoe overleef ik de brugklas?

Een korte cursus voor onze aankomende leerlingen

door Marieke van den Berg & Ilke van Alfen

Tsja, goede vraag. De overstap naar de middelbare school brengt namelijk een hoop nieuwe dingen met zich mee. Er verandert enorm veel in een erg korte tijd. Zo heb je opeens allerlei verschillende leraren, moet je ieder uur van lokaal wisselen en ben je niet meer de oudste, maar de jongste op school. Je opent als het ware een nieuw hoofdstuk van je leven en dit kan best spannend zijn. Maar misschien wel minder spannend dan je denkt, als je maar weet wat je te wachten staat. Wij vroegen daarom aan Isabelle, die in T1D zit, om wat te vertellen over haar kennismaking met haar nieuwe klas, eerste schooldag, de wenweek en andere ervaringen en tips die zij het afgelopen halfjaar allemaal opdeed en die jou zullen helpen de overstap naar de middelbare vlekkeloos te laten verlopen!

Ten eerste, hoe ben jij bij het Kandinsky College terecht gekomen? Ik wilde graag tweetalig onderwijs volgen en in de regio Nijmegen was het Kandinsky College de enige school die dit aanbood. Ohja, dat is inderdaad waar. Dan ben je er snel uit! Nadat je voor deze school gekozen had, kreeg je een aantal maanden later de kennismaking met je nieuwe klas. Hoe heb je dit ervaren? Het was leuk, maar wel spannend. Eerder leuk spannend. Ik was nieuwsgierig naar wie er nu eigenlijk in m’n nieuwe klas zitten. Want dat hoor je bij de kennismaking, maar je hebt nog geen idee of dat leuke mensen zijn, of dat je niemand kent of dat je denkt: ‘oh die heb ik weleens vaker gezien’, maar dat je niet zeker weet of je iemand alleen van gezicht herkent. Hadden jullie ook al een groepsapp ofzo aangemaakt na de kennismaking? Ja, we hadden tijdens de kennismaking al ongeveer de helft van de klas in een groepsapp en vrij snel daarna hebben we de rest van de klas toegevoegd.

Kende jij al iemand die naar deze school ging? Ja, ik kende twee meisjes die uit mijn oude klas kwamen. Zitten die nu ook bij je in de klas? Ja, ze zitten nu bij me in de klas, maar je leert heel snel nieuwe kinderen kennen hoor, ook als je nog niemand kent. Hoe was jouw eerste echte schooldag? Eigenlijk leuk en spannend tegelijkertijd. Ik vond het allemaal wel goed gaan. Het was niet heel raar ofzo. Ik was eigenlijk bijna meteen gewend aan de middelbare. En de rest van die eerste week? Dat was toch de wenweek? Hoe heb je die ervaren? Ja klopt, dat was de wenweek. Ik vond het wel fijn dat die er was. Gewoon omdat je eerst nog even rustig kennis kon maken met iedereen en wat activiteiten met elkaar kon doen in groepjes. Dan praat je namelijk toch weer met andere mensen. In de lessen doe je dat niet echt.

Isabelle is ook een van de Kandinsky-ambassadeurs (2e van links op de voorgrond)

Het was leuk, maar wel spannend. Eerder leuk spannend. Ik was nieuwsgierig naar wie er nu eigenlijk in m’n nieuwe klas zitten.

Heb je eigenlijk nog last gehad van corona tijdens deze week? Want het brugklaskamp kon dit jaar niet doorgaan. Wat heb je wel allemaal gedaan in die week? We hebben inderdaad geen brugklaskamp gehad, maar voor de rest wel gewoon een wenweek waarin alles zoveel mogelijk doorging of activiteiten op een iets andere manier werden uitgevoerd. Dus het was wel allemaal op afstand, maar we konden alsnog gewoon leuke activiteiten doen. Dat is fijn! Heeft de wenweek jou ook echt geholpen om er in te komen op school? Het helpt je vooral heel erg om iedereen beter te leren kennen. Wie er nou écht in je klas zitten en hoe het er nou allemaal aan toe gaat hier op school.

En hoe gaat het nu? Hoe vind je het na een aantal maanden hier op school? Ik vind het wel leuk! Het is anders dan de basisschool en heeft z’n eigen leuke en minder leuke kanten. Wat vind je dan bijvoorbeeld leuker? Het is afwisselender. Je bent niet heel lang bezig met hetzelfde vak. En iedere dag heb je andere vakken. Hierdoor vind ik het minder saai. En wat vind je minder leuk in vergelijking met de basisschool? Je zit meestal wel iets langer op school en de tijden dat je uit bent zijn niet iedere dag hetzelfde. Op de basisschool begon ik iedere dag om kwart voor negen en dan was ik om kwart over drie uit, maar hier kan het zijn dat je soms pas om tien voor tien begint. Dan moet je wel goed zelf de tijden in de gaten houden. En je bent de ene dag veel later uit dan de andere.

De overstap is natuurlijk een beetje spannend, maar je raakt heel snel gewend dus je hoeft écht niet heel zenuwachtig te zijn.

En hoe zit het met huiswerk? Het is wel meer dan op de basisschool, dus er is iets meer uitdaging. Je kunt wel makkelijk plannen omdat het heel duidelijk is op welke dag alles af moet zijn. Hoe lang ben jij ongeveer bezig met je huiswerk? Dat weet ik echt niet, het ligt eraan. Soms zitten er maar twee dagen tussen lessen van hetzelfde vak, dus als je dan bijvoorbeeld maandag Frans huiswerk krijgt moet dat woensdag al af zijn. Soms zit er ook een week tussen een vak omdat je het maar een keer per week hebt en dan heb je het rustiger omdat je het werk kan spreiden. Dus je moet voor jezelf gewoon goed kijken wanneer je wat gaat doen. Want ik zit bijvoorbeeld ook nog op hockey en op pianoles en meestal zijn er ook nog wel andere dingen die tijd kosten. Dus dan moet je wel zorgen dat je een planning hebt.

En hoe plan jij dan? Ik kijk meestal hoeveel tijd ik heb per dag en dan bedenk wat slim is om op die dag te gaan doen. Heb jij ook wat tips voor kinderen die nu in groep 8 zitten en volgend jaar naar de middelbare gaan? De overstap is natuurlijk een beetje spannend, maar je raakt heel snel gewend dus je hoeft écht niet heel zenuwachtig te zijn. Als je je gewoon goed voorbereidt; als je bijvoorbeeld weet hoe je moet fietsen en hoe laat je op moet staan en gewoon dat soort zaken van tevoren geregeld hebt, komt het echt wel goed.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!