#DEGEZONDEWEEK


De Gezonde Week

Wat vinden leerlingen daar nu eigenlijk van?

door Marieke van den Berg en Ilke van Alfen

Ieder jaar is het weer zover. Ergens tussen half oktober en begin november wordt op onze school steevast de Gezonde Week georganiseerd. In deze week vinden er in de pauzes allerlei sportieve activiteiten plaats en is er een groot assortiment aan gezonde snacks die uitgedeeld worden. De gedachte achter deze week is om leerlingen bewuster te maken van hun levensstijl en natuurlijk om plezier te hebben. Maar werkt dit in de praktijk ook wel? En wat vinden leerlingen nu eigenlijk van deze week? We vroegen het een paar leerlingen uit verschillende jaarlagen.

Wat vind je het leukst aan de Gezonde Week?

Avalon, V4 Zelf vind ik het cheerleaders optreden in de onderbouw pauze altijd het leukst. Dit optreden vindt midden in de aula, in ‘de kuil’ plaats. Ik haal hier vooral veel plezier uit omdat ik zelf cheerleader ben en dus ook meedoe aan het optreden. Door het optreden tijdens de Gezonde Week krijgen we vaak nieuwe aanmeldingen, wat gaaf is!


Siem van Alfen, V6 Het leukste... Ik vind de activiteiten leuk, vooral tijdens de pauzes. Samen met de muziek die gedraaid wordt, geeft het sfeer aan de soms saaie pauzes.

Wat zou je willen verbeteren aan de Gezonde Week?

Avalon, V4 Het is heel druk bij sommige activiteiten in de aula of de kuil. Leerlingen zijn simpelweg heel enthousiast waardoor er soms drukte ontstaat. Voor sommige activiteiten moet je ook nog in een ellenlange rij staan, waardoor het plezier er voor mij deels af gaat. Dan moet je bijvoorbeeld vijf minuten in de rij staan om vervolgens dertig seconden lol te hebben.


Youmna, B1 Het gezonde eten dat uitgedeeld werd tijdens de pauzes. Ik hou niet zo van gezond eten.

Als je de Gezonde Week in ongeveer drie woorden zou moeten beschrijven, welke woorden zouden dit dan zijn?

Avalon, V4 Socializen, gezonder eten, activiteiten.

Op een schaal van 1-10, hoeveel invloed heeft de Gezonde Week op jouw leefstijl?

Fleur, B1 Een 1, ik doe gewoon wat ik wil. De Gezonde Week heeft dit niet veranderd.


Avalon, V4 Hmm. Op een schaal van een op tien heeft de Gezonde Week denk ik 5/10 invloed op mijn dagelijks leven. Tijdens de Gezonde Week denk ik wel meer na over mijn gezondheid en neem ik ook minder tot geen snacks mee naar school. Verder denk ik er na de Gezonde Week niet meer bewust over na.

Wat vind je van de activiteiten in de kuil?

Siem, V6 Ik vind het wel vrolijk! De pauzes krijgen er vooral een gezellig sfeertje van. De muziek die ze draaien tijdens de Gezonde Week zou naar mijn mening wel vaker gedraaid mogen worden, ook buiten de Gezonde Week.


Tousan, H4 De activiteiten vind ik leuk! Zelf deed ik er eerst wel aan mee, maar nu niet meer. Misschien wel als ze na schooltijd zouden zijn, omdat er dan minder mensen bij zijn. Maar als de hele school erbij zit en naar me kan kijken, dan ga ik het niet doen.

En wat vind je van de activiteiten buiten school?

Fleur, B1 Ik heb er eigenlijk nog nooit aan meegedaan. Ik vind het overigens wel goed dat de school ze organiseert.


Avalon, V4 In mijn ogen is het heel leuk dat school zoveel leuke materialen regelt. Of ander activiteiten buiten school waar dingen voor geregeld moeten worden. Hieraan beleven leerlingen veel plezier volgens mij.

Welk cijfer geef je de Gezonde Week op een schaal van 1 tot 10 en waarom?

Siem van Alfen, V6 Ik geef de Gezonde Week een 6.5. Ik vind het initiatief heel goed, de school geeft leerlingen veel mogelijkheden om mee te doen aan gezonde activiteiten. De school legt de focust heel erg op gezonde dingen doen, door buitenschoolse activiteiten en gezonde snacks aan te bieden. Zodra de Gezonde Week voorbij is, wordt hier echter door de leerlingen niet meer over nagedacht, ook omdat deze activiteiten maar een week zijn. Ik vind dus dat er meer aandacht aan besteed zou kunnen worden zodat leerlingen echt iets leren over gezond leven. Niet alleen tijdens de Gezonde Week, maar ook daarna - zodat je het meer kan toepassen op je dagelijks leven.


Tousan, H4 Sorry, maar een 4. Tijdens de Gezonde Week zijn er juist altijd veel mensen die ongezond gaan eten, want dat zag ik overal gebeuren, ook mijn eigen vriendengroep. Dus eigenlijk had de Gezonde Week totaal geen effect.


Youmna & Fleur, B1 Fleur: Ik geef de Gezonde Week een 8 Youmna: Ja, ik een 7.5

Wat zou er veranderd kunnen worden aan de Gezonde Week?

Tousan, H4 Misschien zouden ze het eten in de kantine nog wat gezonder kunnen maken tijdens de Gezonde Week.


Avalon, V4 Ik zou het een goed idee vinden als er tijden mentoruren of andere lessen meer tijd wordt besteed aan zowel mentale als fysieke gezondheid. Dit zal leerlingen helpen, denk ik. Ook zou er meer aandacht moeten zijn voor activiteiten die echt met gezondheid te maken hebben in plaats van vooral met plezier.

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het via: