#VOORWOORD

door Joris Bovy

rector Kandinsky College Nijmegen


Every individual matters.

Every individual has a role to play.

Every individual makes a difference.

Deze uitspraak van Jane Goodall stond afgelopen jaar op de kerstkaart van het Kandinsky College en is een boodschap die we graag aan onze leerlingen meegeven.


Ik moest weer denken aan deze uitspraak toen ik de film ‘Note in a coat’ zag. In de film is te zien hoe de hulp vanaf 1947 aan onze verwoeste Waalstad heeft geleid tot vriendschappen voor het leven. De film vertelt het verhaal van het briefje in een jas, die bij de hulpgoederen vanuit Albany aankwam op de Nijmeegse Waalkade. De ontvanger van de jas kon toevallig Engels en besloot terug te schrijven. Het werd het begin van een levenslange vriendschap.


Mede door dit ene briefje is er nog steeds een sterke vriendschapsband tussen Nijmegen en Albany. De vriendschap heeft afgelopen oktober weer een nieuw hoofdstuk gekregen door het bezoek van een groep leerlingen en docenten van onze school aan Albany, New York. Met de hulp van Stichting Friendship Albany Nijmegen bezochten onze leerlingen het Congres, scholen en musea. Lees er meer over in het verhaal van Klinte de Rijck.


Iemand die duidelijk een verschil maakt, is onze leerling Thijs Kersten. Begin dit kalender jaar heeft hij op uitnodiging van een Nederlandse missionaris in Oeganda op een evenement gesproken over ‘de emancipatie van minderheden’ en daar gesproken met families en Oegandese politici. Thijs heeft contact met lokale initiatieven die de bevolking helpen met de drinkwatervoorzieningen. Onze leerlingenraad heeft besloten dat de opbrengst van de jaarlijkse Fancy Fair naar Thijs zijn project ‘Safe Water Forever’ gaat. Thijs schrijft er zelf over: “Het geld gaat naar een project om waterputten te bouwen in arme gebieden. Als er gezorgd wordt voor toegang tot water, is water halen geen dagtaak meer voor kinderen en kunnen ze naar school.”


Ik wil iedereen dan ook graag hartelijk uitnodigen om hier een bijdrage aan te komen leveren, op onze Fancy Fair op vrijdag 20 december van 10.00-12.00 uur.

Namens alle medewerkers van Kandinsky College Nijmegen wens ik iedereen een gelukkig, gezond en inspirerend 2020, vol nieuwe perspectieven!

Joris Bovy