Loïs Vermeer

#NIEUWS


Volop uitdagingen in
De Gezonde Week

Door Elize van Klink, Loïs Vermeer (docenten LO) en Maria Urselmann (afdelingsleider en commissie Gezonde School)

Op het Kandinsky College vinden wij het belangrijk dat je lekker in je vel zit. Daarom is er op het Kandinsky veel ruimte voor sport en beweging. Want wie gezond is en regelmatig beweegt, voelt zich beter en kan beter leren!

Maria Ursulmann

Een van onze leerlingen kwam naar ons toe:
“Mevrouw, hoe vaak is er een gezonde week per jaar?”

Nieuwe uitdagingen

In het kader van het programma FITs you hielden we van maandag 11 tot en met vrijdag 15 november de Gezonde Week. De hele week was er een vol programma, met elke pauze weer een nieuwe uitdaging, zoals boksen, een sleeprace en sumoworstelen. Er waren niet alleen sportieve activiteiten, maar ook lekkere onbekende hapjes en gezonde snacks. Het hoogtepunt van de eerste dag was een sport-battle tussen docenten en leerlingen. Slechts één klas wist van de docenten te winnen met zaalvoetbal, de andere leerlingen moesten in de docenten hun meerdere erkennen. Ook bij hockey en volleybal ging het er fanatiek aan toe- wat een enthousiasme van leerlingen en docenten! Dit was zeker voor herhaling vatbaar.

Iedereen deed mee

De Gezonde Week werd mogelijk gemaakt door medewerkers én leerlingen. Iedereen in de school wilde er een succes van maken. Zo werd er door de sectie LO de hele week een fitnessparcours aangeboden in de zalen. Na school werden fanatieke potjes lasergamen gespeeld in een donkere aula. Ook mochten leerlingen na school de aula gebruiken als arena voor een gaaf spelletje Archery Tag.In de pauze konden leerlingen, naast lekker sporten en bewegen, ook elkaar uitdagen voor activiteiten als sleeprace of simultaan schaken. Ook waren er workshops mindfulness en yoga. Het optreden van de cheerleaders in de aula was één van de hoogtepunten van de week. Geweldig wat deze leerlingen lieten zien. Hier mag het Kandinsky College heel trots op zijn.

Daily Mile

De rode draad van deze week was de ‘Daily Mile’. Elke dag liepen leerlingen van leerjaar één, twee en drie met hun vakdocent een mile (1,6 km) in de omgeving van het Kandinsky College. Zowel leerlingen als medewerkers gaven aan dat het heerlijk was om tussendoor even een frisse neus te halen.


De week werd afgesloten met een hilarische activiteit: sumoworstelen in de kuil. Zowel leerlingen als medewerkers daagden elkaar uit. Naast de atleten heeft ook het publiek zich smakelijk vermaakt.

Aandacht voor gezondheid

Al met al een hele succesvolle week. Een van onze leerlingen kwam naar ons toe:“Mevrouw, hoe vaak is er een gezonde week per jaar?” Leerlingen vinden het fijn om aandacht te hebben voor gezondheid in de breedste zin van het woord. Een mooi initiatief wat past binnen de nieuwe aanvullende profilering van het Kandinsky College: FITs you!

Op donderdag was er een lezing van topbokster Esther Schouten, vijfvoudig wereldkampioen. Emilio en Joene uit de bovenbouw vertellen hoe zij dit ervaren hebben:


Emilo Sandoval Carrasco (havo 5): ‘’Dit heeft mij geïnspireerd. Het heeft mij heel goed laten zien dat ik op de goeie weg ben. Ik heb namelijk ook een droom en ik ben alles aan het doen om mijn doel te bereiken. En het gaat niet alleen om wat die droom van mij inhoudt. Maar het feit dat ik zo’n duidelijke droom heb, maakt dat ik mij groot voel.’’


Joene heeft voor zijn profielwerkstuk Esther Schouten na de lezing mogen interviewen. Enkele vragen die hierbij gesteld zijn (in het Engels):

Joene: “Have you ever considered the consequences boxing has on the brain?”

Esther: “Actually, I haven’t. However, I always protected myself properly. I always gained confidence in my corner from my trainer. You know, a trainer can throw a towel into the ring if a boxer were to receive too many punches. I always knew my trainer would do that for me if necessary.”

Joene: “And after a fight, how long would you rest?”

Esther: “I always took at least a week off after a fight, but what I did after a fight also depended on the course of the match and the amount of punches I got. If I received too many blows, I wouldn’t even go for a drink afterwards; I am very concerned about my health.”

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!