#MIJNWERELD


Iedereen gelijkwaardig
Kandinsky viert Paarse Vrijdag

Door Eva Troost en Sophie Wolf

Op vrijdag 11 oktober was het Internationale Coming Out dag, een dag waarop aandacht wordt besteed aan het openlijk uit de kast komen. Op vrijdag 13 december is het Paarse Vrijdag: een feestdag waarop wij de verschillende seksualiteiten, genders en diversiteiten vieren. Twee bijzondere dagen die ook op het Kandinsky College niet ongemerkt voorbij gaan. Want in de kast of uit de kast, gelijkwaardig zijn we allemaal.

Internationale Coming Out Dag

Nationale Coming Out Dag is bedoeld om mensen bewust te maken van de rechten van LHBTQ+*. Uit de kast komen vergt veel moed. Het is dan ook belangrijk dat je weet dat je geaccepteerd zal worden. Het is ook belangrijk dat mensen die geen deel uitmaken van de LHBTQ+ gemeenschap, gaan beseffen dat LHBTQ+ mensen gelijk zijn aan hetero’s, en dus ook gelijke rechten hebben.Ook al heet het Coming Out Dag, het is niet de bedoeling dat je je geforceerd voelt om uit de kast te komen. Het is belangrijk dat je pas uit de kast komt op het moment dat je er zelf voor klaar bent.

*lesbian, gay, bisexual, transgender, queer

Paarse vrijdag

Paarse vrijdag is een feestdag waar wij gezamenlijk de verschillende seksualiteiten, genders en seksuele diversiteiten vieren. Op deze dag wordt er door mensen op school een paars gekleurd element gedragen. Het paars op de gay-pride vlag staat voor levenskracht. Het is een feestdag die we echt moeten waarderen. Daarom vinden wij het erg belangrijk dat het Kandinsky College een GSA (Gay Straight Alliance) comité heeft. Nederland is het eerste land ter wereld dat homohuwelijken legaliseerde in 2001 en Paarse Vrijdag werd in 2010 opgericht. Sindsdien vieren we het elke tweede vrijdag van december, dit jaar op vrijdag 13 december.

En wat vonden de leerlingen ervan?

“Paarse Vrijdag is erg belangrijk geweest voor me, omdat het ervoor zorgt dat je elk jaar meer informatie toegereikt krijgt. Toen ik voor het eerst over LHBTQ+ dingen hoorde dacht ik bij mezelf: Jaja, leuk, maar dat ben ik niet, dus waarom zou het me boeien?!

Doordat er elk jaar iets wordt gedaan aan Paarse Vrijdag, word je steeds met die termen geconfronteerd en ga je het ook sneller als normaal zien. In mijn geval zorgde het er zelfs voor dat ik erachter kon komen wat er nou eigenlijk aan de hand was met me... Ik moet hierbij ook zeggen dat ik als persoon gegroeid ben en ook het nut van zaken kan inzien die niks met mij te maken hebben. Dat kan ook een bijeffect zijn geweest van Paarse Vrijdag.

Aangezien ik nu de opleiding tot docent Engels doe, kijk ik ook met een iets andere bril naar de GSA en Paarse Vrijdag; het zorgt voor een veiligere omgeving op school, voor elk kind. Ongeacht genderidentiteit of seksuele geaardheid.” - Morgan


“Paarse vrijdag is belangrijk om je te uiten en te zorgen dat kinderen het makkelijker vinden om uit de kast te komen. Het geeft een soort moed.” - Daniëla en Caitlyn


“Het is belangrijk te kunnen zijn wie ze willen zijn daar is deze dag voor bedoeld. Het is goed om te laten zien dat je anderen support.” - Levi

Vond je het een interessant artikel?
Deel het via: