#OPVOEDING

De balans is voor iedereen anders

Thema-avond social media en jongeren


door Joël van Thiel (ouder en conciërge)

Op maandag 29 oktober organiseerde het Kandinsky een thema-avond:

Social media en jongeren. Dit sprak ons als ouders aan, want wij worstelen regelmatig met dit onderwerp. We zijn blij dat we zijn geweest; het was, zoals beloofd, een hele onderhoudende en leerzame avond.

Bijzonder type

Na een introductie door afdelingsleider Maria Urselmann trapte mediapedagoog Katja Schuijffel af. Katja is docent Nederlands op het mbo en freelance mediapedagoog bij Mediafulness, en verzorgt vanuit die rol ouderavonden en lezingen.Een eerste vraag aan de aanwezige ouders was: “Wie is er actief op social media?” Zoals meestal gingen er niet meteen heel veel handen de lucht in. Maar uiteindelijk is er altijd wel iemand die de stoute schoenen aantrekt. Wel een beetje bijzonder type dacht ik stiekem, maar ja die heb je overal. Meneer begon ook meteen richting een andere ouder met vooroordelen: “U lijkt me wel zo’n type dat de hele dag op haar telefoontje zit…”. Sommige ouders schoven wat ongemakkelijk op hun stoel. Maar ineens viel er een kwartje… Theatergezelschap Helder bleek met deze verborgen act een levendige bijdrage aan de avond te leveren.

Open gesprek

Aan de hand van verzorgde sheets, afgewisseld met herkenbare scenes gespeeld door Helder Theater, behandelde Katja op een losse en uitnodigende manier verschillende onderwerpen over het online zijn van onze pubers. Door de manier van uitleggen en vooral het vergelijken met hoe wij vroeger zelf in (andermans) agenda’s en dagboeken schreven, is ons vooral duidelijker geworden waarom social media zo belangrijk is geworden in het leven van de jeugd. Dat alles veel meer in beelden is, dat ze constant met elkaar in contact willen zijn, maar ook dat er geen strakke tijdsnorm voor schermpjes is te geven, dat dit ook afhangt van de overige activiteiten en contacten van de kinderen. Erg herkenbaar was ook het dubbele gevoel van enerzijds het gebruik te willen afremmen en anderzijds graag net zo handig met bijv. die telefoon te willen zijn... De sfeer van de avond was zodanig open dat ouders hun persoonlijke zorgen openlijk deelden. Hoe voorkom je dat foto’s ongewenst worden gedeeld, hoe blijf je in gesprek, hoe helpen we pesten voorkomen?

Door zowel Katja als Helder Theater is dit een hele leuke en leerzame avond geworden met de conclusie dat er op social media voor iedereen veel moois te beleven is, en het vinden van de balans voor iedere ouder en ieder kind anders is.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!