#ONDERWIJSINNOVATIE

Kandinsky Xplore

Keuze-uren in de brugklas

door Jos Hoogstad


Het Kandinsky College is een school waar veel mogelijk is. We hebben een breed aanbod, zowel binnen het lesrooster als buiten de lessen. Leerlingen kunnen meedoen aan de musical, met de cheerleaders, er is een robotclub en nog veel meer. Om dit aanbod te structureren en de leerlingen meer keuze te bieden, starten we vanaf volgend jaar in de brugklas met Kandinsky Xplore: na de herfstvakantie besteedt iedere leerling ongeveer twee uur per week aan vakken of activiteiten naar keuze, om talenten en interesses te ontdekken en te ontwikkelen.

Maatwerk

In het schoolplan staat de volgende tekst over maatwerk: "We erkennen de kracht van diversiteit en de eigenheid van de leerling. Daarom bieden we onze leerlingen keuzes en maatwerk." Dit is precies wat we met Kandinsky Xplore beogen. Niet elke leerling is hetzelfde, niet elke leerling heeft dezelfde interesses. Dit betekent dat brugklasleerlingen volgend jaar in periode 2, 3 en 4 kunnen kiezen uit een breed aanbod aan keuzevakken en activiteiten. Het ene keuzevak zal worden ingeroosterd, het andere vak wordt wellicht na schooltijd gegeven. Zo zal de ene leerling kiezen om een half jaar mee te doen aan de musical, terwijl de andere leerling kiest voor de robotclub, creatief schrijven of het extra vak Wetenschapshelden.

Uitwerking

Aan de precieze invulling wordt het komende schooljaar gewerkt. Onder leiding van Kim Verstappen zal het project worden uitgewerkt. Kandinksy Xplore voor de brugklas volgend jaar lijkt erg op wat de vwo bovenbouw in de masterclasses doet. Wellicht kunnen we in de toekomst een schoolbreed keuze-aanbod maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over Kandinsky Xplore, neem contact op met:

Jos Hoogstad j.hoogstad@kandinskycollege.nl