#NIEUWS


De moeder
de vrouw

Voordrachtfestival 2019

door Ans Kieskamp en Hanneke Houkes

‘Ik ging naar

De Lindenberg

om het Kandinsky

te zien’


vrij naar M. Nijhoff

Het festivalseizoen is weer geopend! Op woensdag 27 februari 2019, om 19.30 uur verzorgen leerlingen van onze school voor de derde keer een voorstelling in theater De Lindenberg. De voorstelling is onderdeel van het Voordrachtfestival, waar verschillende scholen uit Nijmegen jaarlijks aan deelnemen.

Een bijzonder festival, want iedere school heeft zijn eigen aanpak. Waar de ene school kiest voor het voordragen van bestaande teksten, zet de andere een spetterende musical neer. Alles kan, alles mag. Het thema is gekoppeld aan dat van de Boekenweek. Voor 2019 is dat 'De moeder de vrouw', naar het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff.

Zelf verantwoordelijk

Onder schooltijd wordt gewerkt aan een voorstelling waarin leerlingen aan de hand van het thema een interpretatie geven van literaire teksten en gedichten. Het resultaat bestaat uit voorstellingen met een combinatie van muziek, theater, dans, beeldende kunst en voordrachtkunst. Onze school kiest ervoor om de leerlingen zelf verantwoordelijk te maken voor zowel de inhoud als de vorm. Alle leerlingen uit vwo 5 schrijven een spoken word aan de hand van het thema. De v5-leerlingen die deelnemen aan het festival geven vorm aan de voorstelling en selecteren de teksten die voorgedragen zullen worden. Naast de voordrachten is er ruimte voor dans en muziek. Brugklassers dragen hier op verzoek van de ouderejaars graag een steentje aan bij.

Natuur

Afgelopen jaar was het thema Natuur. Onze leerlingen zetten een prachtige, ontroerende voorstelling neer, waarbij de wisselwerking tussen mens en natuur centraal stond. De natuur als prettige, kleurrijke omgeving, maar ook als brenger van leed in de vorm van natuurrampen. En de natuur als onderdeel van onze identiteit. Marjolein Pieks, dorpsdichteres van de gemeente Heumen, schreef de volgende recensie in de Poëziekoerier:

Dinsdag 6 maart is het de beurt aan het Kandinsky College om verlegen en ronduit kwetsbaar, met knappe zelfgeschreven teksten de avond te openen. "Natuur is geen plek om te bezoeken, maar natuur is een thuis." "De natuur dat ben ik, dat ben jij, dat zijn wij." Teksten die volwassenen uit hun kop zouden moeten leren om de wereld beter te leren begrijpen. Natuur blijkt ook te maken te hebben met jezelf beter leren begrijpen. Onmacht, woede en frustratie rondom worstelingen met identiteit worden door het Kandinsky vormgegeven met enorme lappen tekst die uit het hoofd zijn geleerd. Ook gepassioneerde zang, stiltes en pianomuziek van Einaudi nopen de kijker stil te staan bij zichzelf en de eigen kwetsbare natuur te leren accepteren. Het einde van de voorstelling is zonder meer het meest interessant zodra de acteurs hun maskers opzetten en Carmina Burana (Carl Orff) uit de luidsprekers dendert. De opdracht van het Kandinsky is duidelijk: Leef!'

Spelen met woorden

Quita van der Bijl (leerling vwo 6) vond het belangrijk om haar eigen tekst voor te dragen in de voorstelling. Ze had al ervaring met voordragen, maar vond het des te moeilijker om haar gedachten en gevoelens rondom het thema Natuur op een goede manier te verwoorden. Ze zegt: "Ik vond het leuk om mee te doen en te merken hoe tijdens het repeteren de voordrachten en de voorstelling steeds meer vorm kregen." Voor leerlingen is het Voordrachtfestival volgens Quita een prima gelegenheid om een keer iets extra’s te doen. Speciaal voor die leerlingen die goed zijn met taal en in staat zijn met woorden te spelen.

Affichewedstrijd

Aan het festival is ook een affichewedstrijd gekoppeld. Leerlingen gaan op school aan de slag met het thema om een pakkend affiche te ontwerpen. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury een winnaar. Dat affiche wordt gebruikt om het Voordrachtfestival onder de aandacht van het publiek te brengen. Helaas hadden we afgelopen jaar geen prijs, maar er waren, zoals je kunt zien, wel prachtige affiches van onze leerlingen.

Inmiddels zijn we begonnen met het voorbereiden van de voorstelling voor volgend jaar. Leerlingen zijn druk aan het schrijven en bij beeldende vorming worden ontwerpen gemaakt voor affiches.

Wij nodigen je graag uit voor onze voorstelling
'De moeder de vrouw' op woensdag 27 februari 2019 om 19.30 uur in theater De Lindenberg!