#NIEUWS


Later begint nu

Door Isis Cardinaal, Bente Feenstra, Ashley van Ingen en Valerie Bouwmeester (t3c)

Woensdag 24 oktober 2018 zijn alle derde klassen havo en vwo in het auditorium naar het toneelstuk 'Later begint nu' gegaan. In dit toneelstuk werden de leerlingen op komische wijze – door de acteurs Jules, Myrthe en Sanne – voorbereid op de moeilijke beslissing van de profielkeuze. In het toneelstuk werden verschillende personages geïntroduceerd die allemaal verschillende problemen ondervonden tijdens hun keuze voor een profiel.

Keuzes maken

Wat is een keuze nu eigenlijk? Dat is de centrale vraag die in deze voorstelling naar voren kwam. Iedereen maakt wel 100 keuzes per dag: wat smeer je op je brood, ga je huiswerk maken of afspreken met vriendinnen, geef je je geld uit aan een broodje op school of ga je toch sparen? Sommige keuzes gaan onbewust, maar over andere moet hard nagedacht worden. In deze voorstelling probeerden de acteurs het geheim achter kiezen te ontrafelen om ons te helpen inzicht te krijgen in ons eigen keuzeproces.

Profielkeuze

Tijdens het toneelstuk kwamen alle verschillende profielen langs. De acteurs vertelden welke vooroordelen er bestaan omtrent de profielen en daarna wat je er echt mee kan bereiken. Voor ons was dit erg fijn, want wij wisten allemaal nog niet echt wat de profielen inhielden. Zo werd er bijvoorbeeld verteld dat het vooroordeel rond N&G bestaat dat je er alleen maar dokter mee kunt worden, terwijl je er bijvoorbeeld ook fysiotherapeut of boswachter mee kunt worden.

Ook lieten ze ons zien hoe een verschillende keuzestijl je kan beïnvloeden bij het kiezen van je profiel. Bijvoorbeeld het verschil tussen mensen die kiezen vanuit hun gevoel en mensen die kiezen vanuit hun verstand, mensen die spontane, impulsieve keuzes maken en mensen die er heel erg lang over nadenken, maar ook mensen die opstandig zijn of helemaal geen keuzes kunnen maken.

De personages

Zoals gezegd, werd het publiek tijdens het toneelstuk voorgesteld aan verschillende personages. Voorbeelden hiervan zijn Tom (Jules), die in het begin van het toneelstuk door de decaan gevraagd werd wat zijn profielkeuze was. Tom wist het toen nog niet en kreeg daardoor enorme stress. Een ander voorbeeld is het personage Juliet (Sanne) dat verkering had met een jongen. Juliet wist eigenlijk al goed welk profiel ze wilde kiezen, maar dit week af van de keuze van haar vriendje en beste vriendin die wilden dat Juliet hetzelfde profiel zou kiezen zodat ze in dezelfde klas kwamen.

Onze mening

Al met al vonden wij het een leuk, grappig, informatief en leerzaam toneelstuk. Het gaf een realistisch beeld van tieners die moeite hebben met hun profielkeuze en bijna iedereen kon zich wel in een bepaald personage inleven. Ook gaven de acteurs veel informatie over wat je met de verschillende profielen kan doen en welke vakken je bij elk profiel krijgt. Sommigen van ons hadden echter al een profiel in gedachten en begonnen daar naar aanleiding van het toneelstuk opeens weer een beetje over te twijfelen. Wellicht dat zij dit als een nadeel aan het toneelstuk hebben ervaren, al leidt het er hopelijk natuurlijk toe dat zij hierdoor straks een nóg betere keuze maken. We weten nu in ieder geval allemaal meer over hoe je informatie in kunt winnen, bij wie we advies kunnen vragen, en wat we kunnen doen als we geen keuze kunnen maken. Kiezen voor je toekomst blijft moeilijk, maar we zijn ons nu in ieder geval al meer bewust geworden van ons eigen handelen omtrent het maken van keuzes. En dat is belangrijk, want later begint immers nu al…

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!