#LEEFSTIJL

Een Gezonde Schoolweek

Maar waarom?


Door Sophie Wolf, v4c

Van 26 tot en met 30 november stond het Kandinsky College in het teken van ‘de Gezonde Schoolweek’. Vijf dagen lang werden de leerlingen op allerlei manieren geïnformeerd over een gezonde leefstijl. Deze week werd georganiseerd door de commissie Gezonde School waarvan Maria Urselmann deel uitmaakt. Maar waarom?

Gouden Schaal

“De motivatie om deze week te organiseren was allereerst om de Gouden Schaal te bemachtigen”, vertelt Maria Urselmann. De Gouden Schaal, natuurlijk niet echt van goud, is een prijs die het Voedingscentrum uitreikt aan scholen die voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Door de komst van gezondere etenswaren in de kantine krijgen leerlingen en docenten een duwtje in de goede richting, zonder dat ongezonde keuzes helemaal worden verbannen. De schaal werd op 30 november onder grote belangstelling van leerlingen en docenten uitgereikt aan de rector.

Minder snacken

Maar dat is niet genoeg. Volgens Urselmann heeft de school ook een gedragsverwachting van de leerlingen. Wat de school betreft moet de consumptie van snacks - die bij de Shell of Jumbo worden gehaald - of het bestellen van pizza’s snel afnemen. Maar hoe dan? Volgens Urselmann is het belangrijk om elkaar te informeren wat voor gevolgen het consumeren van ongezonde etenswaren kan hebben voor je lichaam. Niet alleen docenten moeten de leerlingen hierover informeren, maar ook de leerlingen zelf. Urselmann hoopt dat de Gezonde Schoolweek de studenten zal stimuleren anders over snacks na te denken.

Meer bewegen, beter leren

Een gezonde leefstijl gaat om meer dan het consumeren van gezonde tussendoortjes, Onze school wil ook meer aandacht besteden aan het belang van regelmatig bewegen. Daarom werden er tijdens de gezonde school-week vermakelijke ‘challenges’ en spelletjes georganiseerd. Tafeltennis, unihockey, touwtjespringen, dansen en boksen tijdens de pauzes. Lasergamen, sumo worstelen en een workshop voeding en sport, tussen en na de lessen. “Onderzoek heeft aangetoond dat sporten bevorderlijk is voor het leren”, zegt Urselmann. Door middel van lichaamsbeweging wil het Kandinsky zijn leerlingen aansporen tot een betere leefstijl.

Beter in je vel

“Gezond lichaam, gezonde geest”, aldus Maria Urselmann. In de Gezonde Schoolweek ging het daarom ook over hoe de fysieke constitutie verbeterd wordt door gezond eten en bewegen, wat weer een goede invloed heeft op de mentale constitutie. Het gevolg hiervan is dat de leerlingen zich beter in hun vel voelen. En zich beter concentreren en leren kunnen.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je vrienden!