#VOORDRACHTSKUNST


Het Kloppend Hart van Het Voordrachtfestival op het Kandinsky College

door Grace Leavitt

Het Voordrachtfestival is een project voor en door jongeren, waarbij zij aan de hand van jaarlijks wisselende thema’s hun creatieve interpretatie van literaire teksten en poëzie naar het podium brengen. Met als resultaat: een reeks zelfgeproduceerde voorstellingen bestaand uit muziek, theater, dans, en voordrachtkunst van leerlingen uit Nijmegen.

Winnend affiche door Merel Nas (SSgN) >>

Helaas kon wegens coronamaatregelen de editie van 2021 niet doorgaan in cultureel centrum De Lindenberg. De leerlingen van het Kandinsky College waren echter niet ontmoedigd. Na overleg besloten zij gezamenlijk om het Voordrachtfestival tóch voor te bereiden, op hun eigen manier. Zo bedachten zij aan de hand van digitale vormgeving de uitvoering te filmen.


Hierover sprak ik met Anoek van de Pasch uit V5, een van de deelnemers aan dit bijzondere festival. “Het is jammer dat we niet op een podium voor mensen kunnen staan om ons werk voor te dragen, maar ik hoop dat we met het filmen dezelfde sfeer kunnen behouden,” vertelt ze. “We hebben uiteraard veel tijd in dit project gestoken, dat helaas verstoord werd toen we voor de tweede keer in lockdown kwamen en we niet meer op school samen konden werken. Ik wil graag dat onze moeite niet verloren is! ”

Ze voegt toe: “Ik vind het überhaupt al superfijn dat we nog de kans hebben om samen te werken, al is het dan niet voor publiek. Persoonlijk zie ik dit als een leerervaring. We leren nu misschien niet hoe we moeten voordragen voor live publiek, maar we leren wel hoe we ons voor de camera moeten gedragen en hoe we onze stukken het beste kunnen voordragen om impact te creëren. Naar mijn mening is dit op zichzelf al ontzettend waardevol en uniek.”

Anoek van de Pasch


“We leren nu misschien niet hoe we moeten voordragen voor live publiek, maar we leren wel hoe we ons voor de camera moeten gedragen en hoe we onze stukken het beste kunnen voordragen om impact te creëren.”

Het gesprek zoals hierboven beschreven vond plaats in februari. Inmiddels is het bijna april en hebben we nog altijd te maken met coronamaatregelen. Zoals met bijna alles in ons dagelijks leven wat hierdoor beïnvloed wordt, voelen de deelnemers teleurstelling over een Voordrachtfestival dat inmiddels op geen enkele manier doorgang heeft kunnen vinden.

Wat echter overeind blijft staan, is de liefde voor het woord, de passie voor het podium, het uitwisselen van creatieve energie en de vriendschap tussen de deelnemers. Is dit niet uiteindelijk het kloppend hart van het voordrachtfestival? Het festival van 2021 gaat zeker niet meer door, maar wij verheugen ons op een daverend succes volgend jaar.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via: