#Examentijd


“Ik heb toch het gevoel dat ik een ander diploma heb gehaald.”

Maud en Isa van Bergen doen - een jaar na elkaar - examen in coronatijd.

door Anmara Dijkstra en Ans Kieskamp

Willen jullie jezelf kort voorstellen?

Ik ben Isa, ben 18 jaar en studeer bedrijfs- en consumenten-wetenschappen in Wageningen. Ik woon in een gezellig huis met 24 mensen. Er valt genoeg te beleven, er zijn veel feestjes. Het mag, binnen één huishouden! Gelukkig heeft nog niemand corona gehad. Ik speel nog steeds korfbal in Milsbeek, voor zover dat kan. Ik kom elk weekend naar huis.

Ik ben Maud en zit in mijn examenjaar havo. Ik woon in Milsbeek, ik zit in de selectie van korfbal en ik zing.

Op 15 maart 2020, vorig schooljaar, ging Nederland in lockdown. Kunnen jullie je nog herinneren wat jullie toen dachten?

Maud: ik vond het verschrikkelijk dat ik niet naar school kon. Voor Isa was het nog erger dat ze geen examen mocht doen. Zelf merk ik wel dat ik een achterstand heb bij sommige vakken. Ik moet daardoor dit jaar harder werken. Bij online lessen ben je minder geconcentreerd met een vak bezig, je hebt ook minder interactie met elkaar en de docent. Je stelt geen vragen, tenminste ik niet.

Isa: Ik raakte heel erg in paniek. Ik kan me nog goed herinneren dat we bij Jos Olsthoorn, docent economie en examencoördinator, in de les zaten toen het nieuws kwam. En ik vroeg nog: ‘De examens gaan toch wel door?’ En hij zei: ‘Ik kan me niet voorstellen dat dat niet zo is.’ Maar ik was niet gerustgesteld. Ik was echt in paniek. En de examens dan? En het gala? En de diploma-uitreiking? Eigenlijk was ik in maart al klaar toen. Ja, ik heb nog een toetsweek gehad, maar we hebben maanden gehad om die voor te bereiden. Dat stelde niet veel voor. Dat we die stress van het examen niet hadden, was oké. Maar het gevoel dat je iets afsluit, dat viert en officieel een diploma krijgt …. Daarvan baal ik. Er was opeens een moment van ‘Doei!’. Er waren wel leerlingen in mijn jaar die mazzel hebben gehad met die ene toetsweek in plaats van examens. Ze stonden er niet zo goed voor en anders waren ze misschien toch gezakt.

Isa, was je bang dat het gevolgen zou hebben voor je vervolgopleiding?

Isa: Nee, dat niet echt. Ik stond er goed voor en ik heb alle stof gehad. Ik heb de stof alleen niet opnieuw hoeven leren voor het examen. Wat ik wel merk, is dat mensen tegen mij zeggen dat ik niet echt een diploma heb gehaald. Maar dan denk ik: daar heb ik toch ook geen kans voor gehad.

Maud, jij hebt ondanks de corona wel examens. Wat vind je hiervan?

Maud: Ik vind het wel fijn dat de examens doorgaan. En ik hoop ook dat we daarna gewoon een gala hebben en een diploma-uitreiking. (Het is helaas al bekend dat het gala niet doorgaat, dit is een domper tijdens het interview!)

Maud, is het voor jou lastig om een studiekeuze te maken nu je niet bij een opleiding kunt kijken?

Maud: Mijn keuze staat al heel lang vast. (Isa: ‘Eigenlijk al vanaf haar vijfde of zo!’) Ik ga Hbo-V studeren aan de HAN. Gelukkig ben ik twee jaar geleden al een keer wezen kijken, want online krijg je niet echt een beeld van de studie. Klasgenoten zeggen dat het nu heel moeilijk is om je te oriënteren. Er zijn zoveel keuzemogelijkheden en je kunt nergens gaan kijken.

Isa: Ik kon ook niet gaan kijken van tevoren. Ik heb bewust voor deze studie gekozen omdat die zo breed is: economie, onderzoek, psychologie… Maar ik was nog niet in het gebouw geweest tot ik begon.

Isa


“Maud en ik hebben altijd wel een goede band gehad, maar die pandemie zorgde ervoor dat je de hele dag op elkaars lip zit.”

Is de band tussen jullie veranderd door de pandemie?

Maud: In het begin toen we niks mochten, hebben we best gekke dingen gedaan. We zijn bijvoorbeeld een keer van Milsbeek naar Groesbeek gelopen. Gewoon om iets te doen te hebben. Dat hadden we voor de pandemie nooit kunnen verzinnen.

Isa: Maud en ik hebben altijd wel een goede band gehad, maar die pandemie zorgde ervoor dat je de hele dag op elkaars lip zit. Dat geeft ook irritaties. Maud zingt bijvoorbeeld de hele dag, daar word je echt gek van.

Dat heb je toch alleen maar aangemoedigd door haar op te geven voor de Voice?

Isa: Ze kan ook zingen, maar de hele dag om je heen …pfff. De band is wel iets anders doordat ik nu doordeweeks in Wageningen ben. We hebben minder contact, maar we spreken elkaar toch nog vaak via snapchat of facetime. Het valt dus eigenlijk wel mee wat er veranderd is.

Maud


“Ik verveel me wel meer. Ik heb gewoon zin om af te spreken.”

Vervelen jullie je meer?

Isa: Ja, ik wel. Maar ik verveel me sowieso snel. Ik houd me minder aan de regels dan Maud. Maar dat komt doordat ik in Wageningen woon met zoveel mensen in een huis. Ik zie meer mensen dan ik misschien mag zien.

Maud: Ik verveel me wel meer. Ik heb gewoon zin om af te spreken.

Maud, heb je afspraken gemaakt met je klasgenoten over wat jullie gaan doen als jullie slagen?

Maud: We zijn daar nog helemaal niet mee bezig. Ik merk dat onze focus heel erg op het examen ligt. We vinden het spannend en sommigen staan er niet heel goed voor. Er zijn wel ideeën voor de stuntdag, ook al weten we nog niet zeker of die doorgaat.

Wat gaan jullie als eerste doen als alles weer normaal is?

Maud: Ik ga heel lang op een terras zitten.

Isa: Uit eten.

Heeft jullie diploma minder of een andere waarde?

Isa: Ja, ik heb toch het gevoel dat ik een ander diploma heb behaald.

Maud: Ik denk, ik ook straks, vanwege de situatie.

Houden jullie nare gevoelens over aan deze tijd, denken jullie?

Beiden: Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat we deze tijd snel vergeten zijn als alles weer mag.

Vond je dit een leuk artikel?

Deel het met je vrienden via: