#DEBUUT


Leerlingen zijn inspiratiebron voor jeugdboek.

De tweede stem is het debuut van Elin Meijnen, docent Nederlands

door Atie le Sage

Als docent dol op lezen en zingen én gezegend met een talent voor schrijven. Geen wonder dat Elin Meijnen een jeugdboek uitbracht.

De tweede stem gaat over de verlegen Mette die start op een nieuwe school. Alles is anders, de leerlingen, de lokalen en - het allerbelangrijkste - de docenten. Niemand weet wat er vroeger is gebeurd en dat hoeft ook niet want Mette wil er nooit meer aan denken. Totdat de komst van een nieuwe docent alles verandert.

Ontluikende liefdes en opbloeiende vriendschappen

Elin: “Als docent zie ik tientallen kinderen en hun problemen en onzekerheden, maar ook ontluikende liefdes en opbloeiende vriendschappen. Bovendien weet ik nog heel goed hoe ik mezelf voelde op die leeftijd, dat kon ik goed gebruiken in mijn verhaal.” De leerlingen van klas v3a waren zeer betrokken bij het ontstaan van het boek. “Ik heb ze meegenomen in het schrijfproces. Hoe schrijf je een verhaal? Hoe krijg je het terug met opmerkingen van de eindredacteur? Is de hoofdpersoon geloofwaardig? Ze hebben meegeleefd en hun mening gegeven en daarmee echt bijgedragen. Ze zijn dan ook genoemd in het dankwoord achterin De tweede stem.

Blossom Books

Elin benaderde Blossom Books, een uitgeverij die gespecialiseerd is in Young Adult boeken en zo kwam het dat haar boek het tweede deel werd van Blossoms ‘shortie’-reeks. Shorties zijn boeken die niet te dik zijn, waardoor ook scholieren die graag willen lezen, maar schrikken van ‘dikke pillen’, sneller een boek ter hand zullen nemen. Bovendien zijn ze maar tien euro.

Jongeren boodschap meegeven

Dat het boek over zang en musical gaat, is niet toevallig: “Als jongere was ik een verlegen meisje dat vleugels leek te krijgen zodra ik zong. Op het Kandinsky bewerkte en regisseerde ik een paar jaar de schoolmusicals en hoopte op die manier kinderen hetzelfde plezier mee te geven. Leerlingen en oud-leerlingen die mee hebben gedaan aan de musicals Fame en High school musical zullen geheid dingen uit het boek herkennen!” “Behalve dat ik een leuk en spannend verhaal wilde schrijven, hoop ik met De tweede stem ook een boodschap mee te geven. Het hoeft niet per se een levensveranderend boek te zijn, maar ik wil jongeren wel iets bemoedigends meegeven: je mag je eigen keuzes maken, je eigen pad bewandelen en vrienden kiezen bij wie je je écht thuis voelt. De puberteit is een vormende en bepalende tijd en het is prachtig als het je dan lukt om je eigen stem te vinden.”

Hoop je in de toekomst meer boeken te schrijven?

“Zeker! Naast mijn werk als docent is dit echt een bron van plezier, dus ik hoop het nog lang te mogen doen.” Wil je het boek lezen? Bij Martine Abels op het bovenbouwplein zijn genoeg exemplaren te leen. Of koop het boek bij je lokale boekhandel.

"Als jongere was ik een verlegen meisje dat vleugels leek te krijgen zodra ik zong. Op het Kandinsky bewerkte en regisseerde ik een paar jaar de schoolmusicals en hoopte op die manier kinderen hetzelfde plezier mee te geven."

Uitgeverij Blossom Books introduceerde in 2020 de Blossom Books Shorties: speciaal voor jongeren korte, toegankelijk geschreven novelles voor een klein prijsje.

De tweede stem is de tweede titel in deze bijzondere serie, waarin eerder al Het zusje van van Carlie van Tongeren verscheen.

De Shorties tellen maximaal 200 pagina’s, zijn uitgegeven als hardcover en kosten maar 10 euro. De boeken sluiten af met een vragenlijst om te bespreken in de klas.

image

Vond je dit een interessant artikel? Deel het via: