#TOPPRESTATIE


Nu al les op de universiteit

Vier leerlingen uit vwo 5 proeven alvast van hun vervolgopleiding

door Jos Olsthoorn

Welke colleges volgen jullie, en waar?

Luuk: Ik volg momenteel Finance One voor de opleiding International Business Administration op de universiteit van Tilburg. Mijn ouders brengen mij elke woensdagochtend voor het werkcollege. De twee hoorcolleges bekijk ik thuis terug.

Bente: Ik ben wat dichterbij huis gebleven. Op de Radboud Universiteit heb ik American History gevolgd in het eerste semester. Dit was twee keer per week, een hoorcollege van 45 minuten en een werkcollege.

Romy: Dat geldt ook voor mij, ik ben ook naar de Radboud Universiteit gegaan. Ik heb bestuurskunde in het eerste semester gevolgd en volg nu colleges bij rechten. Bestuurskunde was drie keer per week. Het programma van rechten is speciaal opgezet voor leerlingen uit vwo 5 en eindigt als vwo 6 begint.

Thomas: Ik heb ook colleges gevolgd bij de Radboud Universiteit van de opleiding politicologie. Dit was wel vaker dan de rest: drie keer per week had ik hoorcolleges die twee uur duurden.

Luuk

Hoe hebben jullie het ervaren en waarom koos je deze studie?

Bente

Bente: Ik vind geschiedenis een boeiend vak. De werkwijze van de universiteit past goed bij mij. Dit zal niet mijn vervolgopleiding zijn, maar ik heb nu wel de ervaring. Daarbij was het ook erg prettig om de colleges in het Engels te krijgen.

Romy: Ik had echt voor bestuurskunde gekozen omdat ik hier misschien verder in wil studeren. Dat wil ik nu niet meer, het past toch niet zo goed bij mij. Naar mijn mening was het veel te theoretisch. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, want op de meeloopdag leek het anders dan ik het nu ervaren heb.

Thomas: Dat geldt ook een beetje voor mij. Ik had naar aanleiding van de Open Dag echt het idee om politicologie te gaan studeren. Maar de studie is zo theoretisch dat ik er toch vanaf zie. Ik ben er wel achter dat ik hier meer over wil weten. Ik ga nu kijken of er andere opleidingen zijn die hier inhoudelijk op lijken, maar minder theoretisch zijn.

Luuk: Mijn verwachtingen bleken gelukkig wel te kloppen. Ik ben nog steeds enthousiast over de vervolgopleiding. Dat ik nu al vakken volg, geeft mij misschien ook meer ruimte later, want ik overweeg straks twee studies tegelijk te doen. Ik krijg positieve energie van de extra druk die ik nu heb. Ik ben er echt achter dat dit is wat ik leuk vind.

Was het lastig te combineren met het Kandinsky College?

Romy: Omdat bestuurskunde drie keer per week was, miste ik veel lessen. Ik ben daarom blij dat het nu afgelopen is. Het is niet dat ik het niet meer zou doen, maar je huidige rooster is bepalend. Als je veel vakken mist, komt er erg veel op je schouders te liggen. Ik ben er wel achter dat die eigen verantwoordelijkheid me goed ligt.

Thomas: Dat herken ik, met drie momenten van afwezigheid per week. Ik had in het eerste semester zelfs helemaal geen wiskunde. Ik kon dat redelijk zelfstandig doen, maar nu ik weer wiskundelessen volg, gaan mijn cijfers wel flink omhoog.

Luuk: Doordat ik uitdaging miste, ondanks mijn drie keuzevakken, was ik minder gemotiveerd. De extra drukte werkt voor mij positief. De docenten op Kandinsky ondersteunden mij en zien ook dat dit goed voor mij is.

Bente: We hebben allemaal vooraf gesproken met onze mentor en nog extra uitleg gekregen van meneer Peter van Loosbroek. Dit proces verliep soepel. Onze docenten gaan wel verder met de klas, wij moesten zelf zorgen dat we bij zouden blijven. Maar daarvoor kon ik gelukkig ook terecht bij mijn klasgenoten.

Romy

En dan zit je daar als 15- of 16-jarige tussen de volwassenen. Hoe beviel dat?

Thomas

Thomas: In een collegezaal spreek je de mensen om je heen een beetje. Maar verder viel het niet echt op.

Luuk: Tijdens de werkcolleges merkte ik wel dat het leeftijdsverschil best groot is. Laatst zat er iemand van 26 in mijn werkgroepje.

Bente: Sommigen hadden het bij mij niet eens door dat ik zo jong was.

Luuk: Ze zijn eerder verbaasd dat ik mee deed, maar ze vonden het wel leuk.

Romy: Het rechtenprogramma wat ik nu volg, is speciaal voor leerlingen uit vwo 5. Dus daar speelt dit niet. Maar ik herken de opmerkingen wel toen ik bestuurskunde volgde.

Tot slot: waarom zou je dit extra programma aanraden?

Luuk: De uitdaging is leuk en het kan een positieve invloed op je motivatie hebben.

Romy: Je gaat uit je comfortzone en krijgt een goed beeld van je eventuele vervolgopleiding.

Bente: De ervaring op de universiteit is erg waardevol.

Thomas: Als je het wilt, moet je er echt voor gaan. Dan levert het je ook iets op. Het kost nu eenmaal tijd, maar de ervaringen zijn inderdaad heel waardevol.

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het via: