#NIEUWS


Wat betekent vrijheid voor mij?

Vwo 5 dook in het Free Future festival

Door Sophie Wolf

Dinsdag 4 februari, heel vwo 5 had die dag geen les. In plaats daarvan brachten ze een middag op de Lindenberg door, bij het Free Future college. Dinsdag 4 februari was een dag waarop kinderen 75 jaar vrijheid van Nijmegen op een creatieve manier konden herdenken. Dit programma werd georganiseerd door de gemeente Nijmegen. Het thema vrijheid heeft me aan het denken gezet. Wat betekent vrijheid eigenlijk voor mij?

Bevoorrecht

Ik denk niet dagelijks na over mijn vrijheden. Maar ik weet wel dat ik erg bevoorrecht ben, vooral als je het nieuws hoort over de problemen die zich wereldwijd voordoen. Daarbij denk ik aan mensen in Rusland die hun seksualiteit niet mogen uiten, of China waar je niks slechts over de president in het openbaar mag posten. Dit herinnert me er vaak aan hoe gelukkig ik ben en dat ik waarschijnlijk dankbaarder zou moeten zijn- zelfs voor de kleine dingen. Hier heeft de middag van Free Future college mij aan herinnerd.

Statements

Aan het begin van de dag kregen we een presentatie van een komiek. Hij introduceerde de verschillende soorten vrijheden die er zijn. Veiligheid, seksuele vrijheid, migratie, mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, economische vrijheid, diversiteit, verbinding en acceptatie. Bij elk deelonderwerp hoorde een statement waar de leerlingen op konden reageren. Zoals “de veiligheid van de staat is belangrijker dan de veiligheid van het individu”. Veel leerlingen hadden hier verschillende meningen over. En dat is het mooie van vrijheid van meningsuiting: gewoon lekker zeggen wat je wil.

Workshops

Afval

Na de lectuur over vrijheid begonnen de workshops. We moesten ons daar al een paar dagen van tevoren voor inschrijven, zonder precies te weten wat ons te wachten stond. We konden kiezen uit Debat, Rap, Cartoon/ Spotprent, Fake news, If this then I, Graffiti, Abseilen, Film & propaganda workshop Infocentrum WO2, 11 Luchtmobiele Brigade, Spoken word, Kofferproject, Grote complimentenshow, Workshop actief, Krant en Omroep Gelderland. Ik heb gekozen voor de krant. Ik kon bij elke workshop naar binnen kijken en interviews met gasten afleggen. Zo interviewde ik ook een van de organisatoren van Free Future College.

Interview met een van de organisatoren van Free Future

Is het Programma Free Future een eenmalig event of gaan jullie dit regelmatig organiseren?

“Ja, dit is de eerst keer dat we dit organiseren. Het is namelijk zo dat het dit jaar 75 jaar geleden is sinds Nijmegen is bevrijd. Er zijn al heel veel evenementen geweest in het kader van “Gelderland Herdenkt”, en daar is deze er een van. De Provincie Gelderland heeft gezegd dat ze eerst willen weten hoe deze week loopt en hoe de jeugd van tegenwoordig omgaat met het onderwerp vrijheid. Als dat allemaal goed lukt, kijkt de overheid of ze zoiets vaker kunnen organiseren.”

Wat is de reden dat jullie dit evenement Free Future hebben genoemd?

“Vrijheid natuurlijk. En het gaat ook om de toekomst. We herdenken 4 en 5 mei 1944, we vieren onze vrijheid op de 5e. We zijn heel benieuwd hoe de jeugd dit ziet voor de toekomst, hoe we de komende jaren gaan herdenken en of we het überhaupt nog gaan herdenken. Daarom heet het Free Future.”

Wat is het doel van deze workshops, zoals graffiti en abseilen?

“We hebben een heel breed aanbod. In al die workshops is een stukje gerelateerd aan een vorm van vrijheid. Aan de hand van verschillende vrijheden, zoals vrijheid van diversiteit, expressie en meningsuiting, hebben we de workshops gekoppeld. Het geeft de leerlingen ruimte om op een creatieve manier hun mening te uiten. Bij Spoken Word kan je echt je mening geven. Graffiti is natuurlijk een kunstzinnige uitingsvorm. En abseilen is meer om het vrijheidsgevoel te beleven.”

Wat is het belangrijkste dat je de leerlingen wil meegeven op deze dag?

“Een stukje bewustwording van wat vrijheid precies inhoudt. Dat het voor ons allemaal ontzettend vanzelfsprekend is, maar dat dat zeker niet altijd zo is. Dat we van deze vrijheid moeten genieten. Maar vooral niet vergeten dat we ook naar elkaar moeten luisteren en respectvol moeten blijven naar elkaar. Zodat we de vrijheid juist blijven gebruiken.”

Vond je dit een interessant artikel?
Deel het met je vrienden!